Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Március 16. 13:59, hétfő | Helyi
Forrás: www.origo.hu

Orbán Viktor: Az éttermek, kávézók, üzletek 15 óráig maradhatnak nyitva holnaptól, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák

Orbán Viktor: Az éttermek, kávézók, üzletek 15 óráig maradhatnak nyitva holnaptól, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák

Orbán Viktor: Az éttermek, kávézók, üzletek 15 óráig maradhatnak nyitva holnaptól, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. Magyarország területére csak magyar állampolgárok léphetnek majd be.

Orbán Viktor az operatív törzzsel folytatott hétfő reggeli egyeztetés után bejelentette azt is, hogy hétfő éjféltől

a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők.

De legjobb, ha úgy se - fogalmazott a miniszterelnök.

Ma éjféltől bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, a mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák- ismertette a miniszterelnök.

Orbán Viktor bejelentette a legújabb intézkedéseket

(Forrás: Magyar Nemzet)

Azt mondta: Magyarország eddig a járvány első szakaszában, az egyedi megbetegedésekében volt, a következő napokban azonban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába.

Hozzátette: bármekkora a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tenni- hangsúlyozta Orbán Viktor, és azt kérte, a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járják ebben a helyzetben.

A kormány azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek.

A kormányfő hozzátette, az idős embereknek, szülőknek, nagyszülőknek azt üzenik: ők különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért kérik, legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen veszélyes - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Gyors intézkedések jönnek

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egyszerre, és nem is egy időben. Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, mint a turizmus, a vendéglátás és a szolgáltatások, ahol a baj már sajnos bekopogtatott az ajtón. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek most az a feladata, hogy a már most bajba jutott ágazatok képviselőivel konzultáljon, javaslataikat, kéréseiket begyűjtse, és a következő napokban gyors intézkedéseket hozzunk a megsegítésükre.

Mivel magyar emberek munkahelyét fenyegeti elsősorban a veszély, ezért a következő hetekben a munkahelyek megvédésére fogunk összpontosítani.
Nagyon komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti Magyarországot, ezért a kormányfő arra kér minden munkaadót és minden munkavállalót, hogy tegyenek személyes erőfeszítéseket munkahelyük megtartása érdekében – fogalmazott Orbán Viktor. A koronavírus-járvány gazdasági következményei a központi kormányzati költségvetési és gazdasági terveket is felül fogják írni – figyelmeztetett a miniszterelnök.

Monetáris eszközök is jöhetnek

Ismertette, hogy a költségvetést minden szinten újra kell tervezni. Ennek a munkának a koordinálása Varga Mihály pénzügyminiszter feladata.
Az intézményi és az önkormányzati költségvetések újratervezési támpontjait napokon belül meg fogjuk adni, a magyar gazdaság megsegítését szolgáló intézkedések kidolgozása pedig folyamatban van.

Szeretném önöket tájékoztatni arról is, hogy felvettem a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bank elnökével, mert más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is szükség lesz a költségvetési eszközök mellett monetáris eszközökre is a válság kezelése érdekében. – Itt tartunk most, március 16-án – mondta a Parlamentben Orbán Viktor.

Az ellenzék több ponton bírálta a kormány lépéseit.
Bővült az egészségügyi dolgozók köre

Orbán Viktor viszonválaszában közölte, hogy hétfőtől az egészségügyi felsőoktatásban hallgatók is egészségügyi dolgozónak minősülnek, így nem hagyhatják el az országot és bármikor behívhatók munkára.

A miniszterelnök elmondta, hogy a lépést már a rendőrök esetében is megtették, a tisztjelöltek most szolgálatba léptek, amit hétfőn az egészségügyre is kiterjesztettek.

A miniszterelnök kijelentette azt is:

a védőfelszereléseket is elsősorban az egészségügyi dolgozóknak biztosítják, miután Kínában a betegeket ápolók 4 százaléka, míg Olaszországban 10 százalékuk fertőződött meg.

Hangsúlyozta azt is: a védekezéshez szükséges minden költségvetési forrás azonnal rendelkezésre áll. Felülről nyitott kasszát hoztak létre, így nem kell folyamatosan átcsoportosítani a szükséges összegeket - közölte.

Orbán Viktor: Ez egy szamárság

Orbán Viktor csalódásának adott hangot, amiért még mindig vannak, akik nem értik a helyzetet és nem képesek a pártpolitikai szempontok fölé emelkedni. Szamárságnak minősítette a felvetést, ami szerint a kormány felelőssége lenne, hogy nem akadályozta meg a vírus betörését az országba.

A munkaadóktól és alkalmazottaiktól is személyes erőfeszítést kért a miniszterelnök a munkahelyek megőrzésében, hangsúlyozva,
nem lesz rendkívüli helyzet számunkra, ha megugrik az állástalanok aránya, ami most három százalék, azaz a tíz évvel ezelőtti negyede.

Orbán Viktor szerint pont az ellenkező irányba kell elindulni ahhoz képest, amit az ellenzékiek javasolnak, "a mi elképzelésünk szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek segítik az embereket munkában maradni", tehát az állásban tartás, nem a kieső jövedelem pótlása a cél, noha ez utóbbira később szükség lehet.

Hangsúlyozta: ha a munkaadók helyett az állam fizetné ki a kimaradt bért, az végül megszorításokhoz vezetne; "nem megszorítások lesznek; növekedéstámogatás lesz" - fogalmazott. Leszögezte: az iskolák azért nem zártak be, hogy elkülönített, kis csoportos rendszerben befogadják azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem tudnak otthon maradni velük.
Most jön a neheze

A miniszterelnök szerint
nem baj, inkább szerencse, hogy az egészségügy és az oktatás ma centralizáltan működik Magyarországon, mert könnyebb így megbirkózni a válsággal, mint decentralizáltan.

Furcsa formája a szétverésnek, ha minden évben 770 milliárd forinttal többet költünk az egészségügyre, mint a megelőző időszakban - jelentette ki az egészségügy állapotával kapcsolatos ellenzéki kritikákra reagálva.

Ami a Magyar Orvosi Kamarát illet: a javaslataikat ismerjük, befogadjuk, és amit abból meg tudunk valósítani, meg is valósítjuk - jelentette ki a kormányfő.

A koronavírus-szűrések számának emelését elvetve azt közölte: "a szűrés fizikailag nem lehetséges", mert az antitestek megjelenése előtt csak 50-70 százalékos a vizsgálatok biztonsága.

Nehéz idők jönnek, sokkal nehezebbek, mint amik eddig voltak, nincs sok tudásunk, de ami van, az inkább riasztó -jelentette ki Orbán Viktor, példaként hozva, hogy Ausztriában nyolc nap alatt emelkedett harmincról ötszázra az estek száma.

A fertőzés terjedésének gyorsuló üteme miatt "most jön a neheze, most jön az igazit terhelés, most kell majd helytállni" - tette hozzá. Megjegyezte, ha ilyen válságban az emberek idegesek, akár bizonytalanok is, az ország vezetőinek higgadtságra, nyugalomra és határozottságra van szüksége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.