Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Szeptember 20. 06:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI/Balogh Zoltán

Operatív törzs: készen állnak a járvány további terjedését korlátok között tartani

Operatív törzs: készen állnak a járvány további terjedését korlátok között tartani

Készen állunk arra, hogy a koronavírus-járvány további terjedését korlátok között tartsuk - mondta a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor ezredes felidézte: a kormány január 31-én hozta létre az operatív törzset, az ügyeleti központot pedig február 25-én.

Az ügyeleti központ figyelemmel kíséri a magyarországi megbetegedési adatokat és az európai országok járványügyi helyzetét, a bevezetett intézkedéseket, információkat gyűjt, értékeli és javaslatot tesz az operatív törzsnek a döntésekre.

Mint mondta, a járványügyi készültség idején is folytatták munkájukat. Feladataik augusztusban kiegészültek a határellenőrzés ismételt bevezetésekor. Ennek értelmében csak azok léphetnek be az ország területére, akik az aktuális járványügyi feltételeknek megfelelnek.

A rendőrség 56 ezernél is többször ellenőrizte a hatósági házi karantén szabályainak megtartását elektronikus úton és egymillió alkalommal hagyományos úton.

Mind az operatív törzs, mind annak ügyeleti központja, az operatív törzs tevékenységében részt vevő minisztériumok, egyéb szervek megteszik a megfelelő intézkedéseket a most hozott jogszabályok alapján - jelentette ki.

A szombati online sajtótájékoztatón az operatív törzset kérdezték arról, hogy a hétfőtől érvényes szigorúbb maszkviselési szabályok megszegőit azonnal megbüntetik-e a rendőrök, továbbá, hogy a rendőrség közreműködik-e a látogatási tilalmak betartatásában.

Lakatos Tibor kiemelte: a rendőrök eddig sem büntettek azonnal. A szabálysértési törvény a helyszíni bírságtól a szabálysértési feljelentésig lehetőséget ad, hogy a rendőrök eldönthessék, az elkövetett szabálysértés milyen szankciót kíván meg. Emlékeztetett, hogy tavasszal azt is mindig elmondták, hány állampolgárt figyelmeztettek a védelmi intézkedések be nem tartása miatt.



Lakatos Tibor felhívta a figyelmet, hogy már nem csak az állampolgárok és nem csak a rendőrség felelőssége a szabályok betartása, illetve betartatása. Az üzemeltetőknek, a közlekedési vállalatoknak is felelőssége van. Ehhez a rendőrség támogatást nyújt, egyrészt azzal, hogy önállóan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását, másrészt szükség esetén az intézmények, üzemeltetők, közlekedési társaságok bejelentésére is megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte: a rendőrök, ahogy eddig, úgy a továbbiakban sem ellenőrzik a szociális intézményekben és a kórházakban a látogatási tilalom betartását.

Mindenhol az intézményvezetők és az intézményben dolgozók felelőssége, hogy ezeket a szabályokat mindenki betartsa - szögezte le Lakatos Tibor.

A sajtótájékoztató elején Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője felidézte: három hónappal ezelőtt, június 17-én azzal búcsúztak el a napi sajtótájékoztató-sorozat végén, hogy ha a járványhelyzet indokolja, visszatérnek.

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában ismét online sajtótájékoztatók keretében tájékoztatnak majd a legfrissebb adatokról, a legfontosabb tudnivalókról, továbbá az újságíróktól érkezett kérdésekre is itt válaszolnak majd - közölte a szóvivő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.