Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Január 19. 17:05, kedd | Helyi
Forrás: Benkő László

Önkormányzati temető működik február 1-jétől Hódmezővásárhelyen

Önkormányzati temető működik február 1-jétől Hódmezővásárhelyen

Önkormányzati temető működtetéséről döntött a közgyűlés Hódmezővásárhelyen.

Hegedűs Zoltán alpolgármester a Kincses temetőben tartott sajtótájékoztatót a részletekről.

A Hódmezővásárhelyi lakosok részéről nagyon sok észrevétel érkezett a temetők állapotáról. Ezért tavaly októberben a lakosságot megkérdezték, hogy mi a véleményük, javaslatuk a temetőkkel kapcsolatban. Kb. 1900 fő töltötte ki az elektronikus, vagy papír alapú válaszokat. 88%-a a válaszadóknak azt javasolta, hogy Hódmezővásárhely Önkormányzata vegyen részt a temetők működtetésében, hozzanak létre saját temetőt, vagy részben saját temetőt.

Hegedűs Zoltán elmondta: „Amit a város lakossága kér, az számunkra kötelező feladat. Ennek érdekében tavaly decemberben a közgyűlés hozott egy döntést arról, hogy a Katolikus Egyházzal közösen egy kegyeleti parkot hozzunk létre a katolikus temető területén. Így megszületett az együttműködési megállapodás és tavasszal el is kezdődhetnek a közös munkálatok.”

A Kincses temető területén belül mintegy 2,5 ha önkormányzati terület van. Itt találhatók a díszsírhelyek is.

Önkormányzati döntés született arról, hogy ezt a területet átadják a Kegyeleti Kft. működtetésébe és arról hogy hogyan kell ezt a területet működtetni. Kialakítottak olyan sírhelymegváltási díjakat, amelyek a lehető legkedvezőbbek Hódmezővásárhelyen. Nagyjából majdnem 50%-kal olcsóbb lesz egy kétszemélyes sírhely, mint bárhol máshol a városban. Ezzel is próbál a város hozzájárulni ahhoz, hogy az igen magas temetési költségeket alacsonyabbra tudják csökkenteni. A kialakítást elindították, a terület kiparcellázásra kerül, és a Kegyeleti Kft.-n keresztül ezek a területek sírhelyként kiválthatók lesznek.

A temető február 1-jétől nyílik meg, amelyben kb. 1200 sírhely elhelyezésére van lehetőség, megváltási idejük 25 év.
Az önkormányzat ezzel kapcsolatos rendelete a város honlapján elérhető.


A Kegyeleti Kft. ügyvezető igazgatója Varga György kifejtette, hogy a temetőhöz bizonyos szempontoknak meg kell felelni.

Ezek a szempontok itt megvannak. Ravatalozó, sírhelyek, parcellák vannak a temetőhöz. Úgy fogják üzemeltetni, mint bárki más bárhol az országban, aki temetőt üzemeltet. A temetőben 1 és 2 személyes, valamint urna sírhelyek vannak. Ebben a temetőben 50.000 Ft lesz egy kétszemélyes sírhely 25 évre megváltással. Hamvasztásos temetésre is van lehetőség, urna sírhely váltása minimális idővel, 10 évre váltható 15.000 Ft-ért. A szolgáltatások részletes árai megjelentek az önkormányzati rendeletben. Az itt lévő 1200 egyes sírhelynyi férőhely hosszú időre biztosítja a temetést Hódmezővásárhelyen.

A köztemetés továbbra is a város által a katolikus egyházzal megállapodva a katolikus egyház területén történik. Oda azok kerülnek, akik nem tudják egyben kifizetni a költségeket és köztemetést igényelnek a várostól. Ezeket szintén a Kegyeleti Kft. végzi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: