Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Október 18. 16:22, hétfő | Helyi

Október 18-tól már a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon is közlekedik a KISS

Október 18-tól már a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon is közlekedik a KISS

Október 18-án újabb KISS állt forgalomba, így a mai naptól már a Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vasútvonalon is közlekedhetnek az utasok az új emeletes motorvonattal.

A váci és a ceglédi vonalakon továbbra is 14, az új kocsival együtt összesen már 15 új jármű közlekedik a három elővárosi vonalon.

A MÁV-START KISS motorvonatai nagy népszerűségnek örvendenek az elővárosi térségben. A 600 ülőhelyes motorvonatok közül a váci vonalon már tíz, a ceglédin pedig négy KISS szerelvénnyel találkozhatnak az utasok. Október 18-tól pedig a Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vasútvonalon is forgalomba áll az első emeletes vonat, ami a szolnoki csíkos ingát váltja ki. A tervek szerint összesen tíz szerelvény közlekedik majd ezen a vonalon. A hagyományos szerelvények új, modern vonatokra való cseréje ezeken a vonalakon jobb menetrendszerűséget eredményez a KISS motorvonatoknak kedvezőbb menetdinamikája miatt.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára elmondta: „A kormány számára a vasút nem pusztán közlekedési, hanem össztársadalmi ügy. A KISS vonatokra is ilyen szemmel kell tekinteni, hiszen beszerzésük egyúttal a nemzeti vagyon gyarapodását is jelenti, melynek gazdasági és társadalmi hatásai az ország egészére kiterjednek. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az utasok olyan modern, kényelmes, a mindennapi életüket megkönnyítő, igényeiket kielégítő közlekedési eszközökkel utazhassanak, mint amilyenek a KISS motorvonatok is. A magyar állam mint tulajdonos részéről ezért is elvárás a MÁV felé, hogy a folyamatosan érkező új gyártású, vonzó, modern, akadálymentes kocsik forgalomba állításával egységes, kiszámítható, jó minőségű szolgáltatást kínáljon.

Czerván György, Pest megye 9-es választókerületének parlamenti képviselője elmondta: „A Budapest–Sülysáp–Nagykáta–Újszász–Szolnok vonal Tápiómentén keresztül halad. Tápimentéről tudni kell, hogy az ott élő aktív munkakorú népességnek körülbelül 60 százaléka máshol dolgozik, főleg Budapesten, így naponta ingáznak közúton vagy vasúton. Számukra jó hír, hogy mostantól itt, az egyik legforgalmasabb elővárosi vonalon is közlekedik egy új és korszerű emeletes szerelvény, amit kilenc további követ majd.”

Pócs János, Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es választókerületének parlamenti képviselője arról beszélt, milyen az új vonatnak köszönhetően Szolnok és Újszász, ha kilométerben nem is, de időben, kényelemben és biztonságban innentől sokkal közelebb kerül Budapesthez. Az új és kényelmes vonatnak köszönhetően, akik reggel dolgozni, vagy tanulni utaznak a fővárosba, úgy érezhetik majd, mintha kirándulásra indulnának.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy 2022 végétől a MÁV-START szinte a teljes budapesti elővárosi forgalomban a kényelmes, korszerű és közkedvelt, FLIRT és KISS motorvonatokkal szolgálja ki utasait. Ezzel párhuzamosan az előváros jelenlegi 47 ezer ülőhelyes kapacitását 2025-re 7,6 százalékkal, csaknem 51 ezer ülőhelyre kívánja növelni. A legnagyobb forgalmú vonalakat, a tervek szerint a nagykapacitású, emeletes motorvonatok fogják kiszolgálni. Egyike ezen vonalaknak mostantól a Budapest-Újszász-Szolnok vonal is. Az évente – a pandémiás időszak előtt – több mint 8 millión utas által igénybe vett újszászi vonal mentén lévő települések lakossága egy új dimenziót tapasztalhat meg az utazásban, mert a vasúttársaság fokozatosan leváltja KISS motorvonatokra a korábbi, elavult járműparkot.

Jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike, összesen 40 KISS állhat forgalomba. A KISS motorvonatok elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd, a további közlekedési útvonalak tervezése is folyamatban van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.