Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 11. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Okos tippek a karácsonyi készülődésre

Okos tippek a karácsonyi készülődésre

November elején még távolinak tűnhet a karácsony, de a bevásárlóközpontokban már feltűntek az első akciók. Az ünnep költségekkel is jár: a GFK kutatása szerint a magyarok átlagosan 50 ezer forintot költenek karácsonykor. Érdemes éppen ezért jó előre elkészíteni az ajándéklistát és megtervezni a várható kiadásokat, így az ünnepi felkészülés is zavartalanul telik majd.

Felmérések szerint az elmúlt években egyre többet költ karácsonyi bevásárlásra a lakosság. Fejenként átlagosan 5 embert ajándékoznak meg, a meglepetésre pedig személyenként hozzávetőleg öt-hatezer forintot szánnak. Az ünnepi készülődés családonként nagyjából további 20-25 ezer forintot tesz ki. Ebben az összegben szerepel a karácsonyfa, szaloncukor, az ünnepi menü, valamint az előkészületek további költségei is. Jól mutatja a karácsonyi költségek jelentőségét, hogy az év utolsó hónapjára koncentrálódik a háztartások (napi fogyasztási cikkeket érintő) kiadásának mintegy 10 százaléka, decemberben 20 ezer forinttal többet költ ilyen termékre az átlag vásárló.

Ahhoz, hogy valóban zavartalanul teljenek az ünnepek, érdemes megfogadni néhány hasznos tippet:

Kezdje el időben a készülődést! Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást: ha kapkod, az ember hajlamos kevésbé odafigyelni az árakra, ráadásul a legjobb akciók az adventi időszak elején vannak.

Tájékozódjon alaposan! Az üzletek mellett az interneten is nézzen körbe, nem csak alacsonyabb árakkal találkozhat, de a sorban állást, tömeget is elkerülheti, ha házhozszállítást igényel.

Készüljön listával! Az átgondolt bevásárlólista segít a lényegre koncentrálni. Ezzel elkerülhető a felesleges termékek megvásárlása, kordában tarthatók a kiadások.

Már pár hónappal korábban kezdjen el félretenni, így nem egyszerre terhelik a családi kasszát a költségek!

Minden évben az egyik leginkább tervezhető kiadás a karácsonyi vásárlások időszaka. Ahogy általában a szabadságot is jó előre kivesszük ezekre a napokra, a kapcsolódó kiadásokra is érdemes időben felkészülni. Minél hamarabb kezdjük el, az akár kis összegű, de mindenképpen rendszeres megtakarítást, annál kisebb megterhelést jelent majd a karácsony. Ha esetleg eddig nem tettünk félre, akkor még most sem késő. Érdemes nemcsak a vásárlásoknál, hanem már a megtakarítások gyűjtésénél is az internetes csatornát igénybe venni, ami költséghatékony és kényelmes megoldás. – mondta Nyitrai Győző, az OTP Bank igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.