Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 22. 09:46, kedd | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Ókori kincsek nyomában Afganisztánban

Ókori kincsek nyomában Afganisztánban

Afganisztánba, a "kis réz kút" páratlan ókori lelőhelyére vezeti a Tornyai János Múzeum- Korok, kultúrák, lelőhelyek- régészeti előadássorozatának hallgatóságát Paluch Tibor.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze április23-án (szerdán) 17 órai kezdettel tartja előadását. Paluch Tibor 2012 májusa és 2013 júliusa között 14 hónapot töltött az afganisztáni Mes Aynakban. Egy nemzetközi csapat tagjaként vett részt a területen található ókori település régészeti feltárásában.

A terület Kabultól délkeletre, mintegy 35-40 km-re helyezkedik el, az afganisztáni Logar provinciában.Az egykori település hosszú-hosszú feledésben töltött idő után 1963-bankerült elő, amikor egy francia geológus Logar tartomány feltérképezésére indult. Mes Aynak beszélő neve keltette fel az érdeklődését, amely dári nyelven "kis réz kutat" jelent. Az eredmények azt mutatják, hogy a területen a Kusán Birodalom eddig ismeretlen központja helyezkedett el, amely jelentőségét a Selyemútban betöltött szerepének és az ókorban is működőrézbányáinak köszönhette. A Fénykora a Kr. e. 1 - Kr. u. 5. század közé keltezhető. Paluch Tibor szerdai előadásában elsősorban az előkerült régészeti leletanyagot mutatja be.

A hangsúly az európai szemnek kissé szokatlan monumentális emberábrázolásokon kívül a feltáráson napvilágot látott érem-és ékszerkincseken van, amelyek jelentősége és értéke az 1970-es évek végén előkerült baktriai kincsekhez fogható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.