Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. December 02. 08:53, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Eltörölheti az alkotmánybírák korhatárát a parlament

OGY - Eltörölheti az alkotmánybírák korhatárát a parlament

Az Országgyűlés mai ülésén az alaptörvény ötödik módosításával összefüggésben módosíthat törvényeket, ennek részeként eltörölhetik az alkotmánybírák 70 éves korhatárát. A képviselők emellett akár már ma meghatározhatják az új földtörvény részletszabályait.

A Ház ülése 13 órakor, az MSZP-frakcióba érkező Kránitz László mandátumigazolásával kezdődik. Az ellenzéki politikus a szocialista padsorokban Mandur Lászlót váltja, aki a közelmúltban a Közszolgálati Közalapítvány kurátora lett.
A megszokott interpellációs blokk után határozathozatalokkal folytatja munkáját a parlament.
Zárószavazásra lehet számítani az alaptörvény ötödik módosításával összefüggő törvényváltoztatási javaslat esetében. A kormány javaslatában eltörölné az alkotmánybírák 70 éves korhatárát, továbbá több ponton módosítaná a választási eljárási törvényt, egyebek mellett részletesen szabályozná a politikai reklámok közzétételét a kampányidőszakban.
Az Országgyűlés meghatározhatja továbbá a hamarosan hatályba lépő új földtörvény részletszabályait. Az erről szóló törvényjavaslatot előző hétfőn kezdte tárgyalni a Ház.
Az előzetes napirend alapján szavazás várható az államfő által legutóbb visszaküldött, a zsebszerződések elleni fellépés érdekében hozott törvénymódosításról. A házelnök immáron az egymást követő harmadik héten javasolja, hogy az Országgyűlés vegye napirendjére a reagálást Áder János köztársasági elnök politikai vétójára.
A képviselők jóváhagyhatják a vatikáni szerződés módosítását is, amelynek alapján a katolikus egyház felsőoktatási intézményei az államiakkal azonos elv és mérték szerint részesülnek pénzügyi támogatásból, emellett pályázati úton, illetve más központi előirányzatokból is kaphatnak forrásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.