Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Március 20. 19:24, vasárnap | Helyi
Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

Nyuszi-STOP!-ot kérnek húsvétra az állatvédők

Nyuszi-STOP!-ot kérnek húsvétra az állatvédők

A húsvéti ünnepek előtt javában tombol a vásárlási láz.

Az állatkereskedésekben az ünnepekre megvásárolható élő ajándékok kavalkádjával találkozhatnak az ajándék után kutató emberek. Van törpenyúl, házinyúl emellett hörcsög, tengerimalac, díszhal, kutya, cica, a piacokon akár 200 Ft-os naposcsibe is megvásárolható ajándékba. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnepekre megvásárolt élő állatok az ünnepek után legtöbbször unott teherként vannak jelen a háztartásokban.

Az ünnepi csillogás hamar elmúlik

A húsvéti ajándéknak összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak nyűgként van a lakásokban. Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék (és bűz) is. Az élőállat szőrére vagy tollára ezeken felül egyre többen allergiásak is.

Kukába dobják, út szélén eleresztik, wc-be húzzák le a megunt állatokat
Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa az elmúlt évek folyamán az állatoktól megszabadulás kapcsán durva / extrém esetekkel is találkozott. Nem ritka, hogy a felelőtlen tartók a megunt kisállatokat magukra hagyják, út szélére dobják, a díszhalaktól wc lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni. Egy kidobott háziállat emberi gondoskodás nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik. Házi kedvencet kitenni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Mit ajándékozzunk Húsvétra?

Élő állat helyett van alternatíva: csoki díszeket, plüss figurákat - játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készítsen szeretteinek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést...

Nyuszimentő Akció

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja 2016-ban is próbál segíteni az ünnepek utáni megunt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig díjmentesen leadható az állatvédő egyesületnél minden megunt nyuszi. A www.ebangyal.hu oldalon megtudható az állatok megmentésével kapcsolatban az állatvédők elérhetősége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.