Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Július 28. 20:09, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs

Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra

Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra

Évszázadok leletei a Tram-train vonalán

A végéhez közelednek Vásárhelyen a Tram-train beruházáshoz kapcsolódó régészeti terepmunkák, a feladatot a városban a Tornyai János Múzeum munkatársai végezték el.

Az elmúlt négy évben megtalált leletekről és azok további sorsáról Csányi Viktor, a közgyűjtemény régésze számolt be.
– A beruházás régészeti szakfeladatait 2016 óta látja el a múzeum, az előkészítés idején részt vettünk a megelőző dokumentáció elkészítésében, majd a továbbiakban elvégeztük a közműkiváltások és a pályaépítés régészeti megfigyelését – összegezte a szakember az összesen kétezer munkaórában teljesített feladatokat. Nyolc helyszínen kisebb felületű régészeti feltárást is végeztek, s tapasztalataikat tízezer fotó és több száz oldalnyi dokumentáció őrzi.

A beruházás lehetőséget adott a város keresztmetszetének régészeti megfigyelésére és az ismert lelőhelyekről alkotott korábbi kép pontosítására is. A leletanyag legnagyobb része már korábban bolygatott területről került elő. A legrégebbi darabok a bronzkorból, a legújabb régészeti korú leletek pedig az újkorból származnak, kilencven százalékuk a török korban, valamint az azt közvetlenül megelőző és követő időkben került a földbe – összegezte Csányi Viktor.
A záró munkálatokat a Nagyállomás környékén végzik a szakemberek, ahol a feltárás megerősítette, hogy itt az Árpád-kor végétől egészen az Anjou-korig egy település működött, amelyet igazolnak a most megtalált Árpád-kori cserépfazék- és bográcsperem-töredékek is.

A leleteket folyamatosan dolgozzák fel a Tornyai János Múzeum munkatársai, s a megtisztított és dokumentált tárgyakból a következő évben rendez kiállítást a közgyűjtemény, amelyben a Tram-train beruházás során megtalált tárgyak mellett bemutatják a megfigyelések során dokumentált régészeti jelenségeket is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére