Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Április 19. 14:16, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Nyilvános az 1956-os megtorlás hódmezővásárhelyi résztvevőinek névsora

Nyilvános az 1956-os megtorlás hódmezővásárhelyi résztvevőinek névsora

Nyilvánosságra hozta ma a hódmezővásárhelyi Emlékpont a honlapján azoknak a helyi karhatalmistáknak és 1957 és 1963 között szolgált munkásőröknek a névsorát, akik részt vettek az 1956-os forradalmat követő megtorlásban

– jelentette be a közgyűjtemény vezetője kedden tartott sajtótájékoztatóján.

Miklós Péter kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából nemcsak a hősökről és áldozatokról kell beszélni, hanem azokról is, akik részt vettek a megtorlásban és ezt követően a diktatúrát helyben fenntartották.

Az Emlékpont Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címmel a munkásőrség helyi megalakulásának hatvanadik évfordulójára saját kutatási eredményei alapján kiállítást rendezett. A március 17-én, a munkásőrség vásárhelyi szervezetének megalakulásának kerek évfordulóján megnyílt tárlat június végéig látható - közölte a szakember.

Nagy Gyöngyi történész, az Emlékpont munkatársa tanulmányt készített a hódmezővásárhelyi karhatalom létrejöttéről és a munkásőrség első hat évéről, amely bemutatja a forradalom leverésének helyi történéseit is. A tanulmány függelékében szerepel annak a 234 karhatalmistának a névsora, aki 1956. november 10-től belépett a karhatalomba és tevékeny szerepet vállalt a forradalom leverésében. Tartalmazza még a Hódmezővásárhelyen 1957 és 1963 között felszerelt 502 munkásőr névsorát is – tudatta Miklós Péter.

A történész kifejtette, a karhatalmisták több mint fele később a munkásőrség alapító tagja is volt, így több mint 130 személy esetében átfedés van a két névsor között. A szakember rámutatott: Hódmezővásárhely ekkor Csongrád megye székhelye is volt, így a tanulmányból részben megismerhető a Bán László százados vezette megyei karhatalom és munkásőrség megtorló tevékenysége. A történész hozzátette: Kádár János rendszere 1963-ig Rákosi diktatúrájának folytatásaként működött, amelyben az egykori ávósok a párthadseregként működő szervezetekben aktiválhatták magukat a forradalomban résztvevőivel szemben.

Miklós Péter szólt arról is, hogy a közgyűjtemény történészei folytatják a kutatást a Magyar Nemzeti Levéltárban és a Hadtörténeti Levéltárban, s őszre, a Nemzeti Emlékezet Hetére a közgyűjtemény önálló kötetet készít a munkásőrség hódmezővásárhelyi történetéről.

A sajtótájékoztatón bemutatott tanulmány és a névsor megtekinthető az intézmény honlapján:
http://www.emlekpont.hu/kadar_huszarok_es_partkat.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése