Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Október 13. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Nyers zöldséggel befolyásolható a gének működése?

Nyers zöldséggel befolyásolható a gének működése?

A kutatók szerint nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával sokkal többet tehetünk az egészségünkért, mint azt eddig gondoltuk.

Kiderült ugyanis, hogy ezek az élelmiszerek segíthetnek megelőzni a szívbetegségek kialakulását azoknál, akik genetikailag hajlamosak erre.

A kísérletek során a zöldségek hatását azoknál az embereknél vizsgálták, akiknek a 9-es kromoszómáján volt jelen egy olyan gén, amely hajlamosította őket a szívbetegségek kialakulására. A feltételezések szerint ez az elváltozás minden ötödik európai embert érinthet - írja a PLoS Medicine.

A vizsgálatok során a világ minden tájáról érkezett alanyokon tesztelték, hogy a nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása hogyan hat egészségükre. Az eredményekből kiderült: napi 5 adag vagy még több ezekből az élelmiszerekből jelentősen csökkentette a szívbetegségek kifejlődésének esélyét.

A kutatók szerint a kutatási eredmények fontosak, hiszen egy újabb indokkal támasztották alá az egészséges táplálkozás fontosságát. A szakemberek pedig a jövőben több olyan tanulmányt is támogatnak és elindítanak majd, amelyek az étrend génekre gyakorolt hatását vizsgálják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország