Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Október 30. 12:10, hétfő | Helyi
Forrás: Varga Anikó intézményvezető Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

November 3-án kezdődik az 5. Országos Rajzfilmünnep

November 3-án kezdődik az 5. Országos Rajzfilmünnep

60 helyszínen, több mint 350 programmal - 2017. november 3-5.

Ki ne emlékezne a Magyar népmesék sorozat főcímdalára, amit esténként együtt fütyültünk a kismadárral, a Fürge rókalábak kezdetű rajzfilm slágerre, vagy az „MZ per X, MZ per X jelentkezz!” hívó mondatra? Még sok más kedves emlék juthat eszünkbe a több mint száz éves magyar animáció történetéből.

A 15 éves KEDD Animációs Stúdió, támogató partnerei segítségével, gazdag rajzfilm kínálatot gyűjtött össze és ajánlott fel azoknak az intézményeknek, amelyek nyitottak családi és gyerekprogramok szervezésére. A színes, programokkal teli, rajzfilmvetítésekkel egybekötött hétvége minden helyszínen hasonló, mégis más-más programmal várja a helyi családokat, kicsiket, nagyokat.

Az 5. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke Bartos Erika, Pro Familiis-díjas, számos egyéb elismerése mellett a 2017-es Év Gyerekkönyve Díjat is elnyerő meseíró, többek között a nagysikerű rajzfilmsorozat, a Bogyó és Babóca írója és rajzolója.
A programsorozathoz idén 53 városban összesen 60 helyszín csatlakozott. Minden Rajzfilmünnep helyszín programja elkészült, országosan több mint 350 program közül válogathatnak az érdeklődők.

Csatlakozó városok a teljesség igénye nélkül: Budapest, Szeged, Pécs, Miskolc, Veszprém, Nyíregyháza, Mátészalka, Gyula, Hajdúhadház, Fertőszentmiklós, Újszász, Edelény, Dombóvár, Esztergom, Székesfehérvár, Szentendre vagy Zalaegerszeg. Benépesítjük az egész Balaton partot: Keszthely, Fonyód és Siófok mellett kisebb községek is csatlakoztak, mint Kővágóörs, Badacsonytomaj és Mencshely.

A helyszínek változatos műsort állítottak össze a filmkínálatból, hol a klasszikusokat, hol a legfrissebb filmeket válogatták, de olyan helyszínek is vannak, ahol Nepp József, a közelmúltban elhunyt kiváló rajzfilmrendező emlékének szentelik programjaikat.

  • Berettyóújfaluban a Mátyás, az igazságos és a Vízipók-csodapók lesz műsoron
  • Bicskén a modern meséket élvezheti a közönség, mint a Messzi észak és az Egy kupac kufli
  • A budaörsi Zichy Majorban Nepp József emlékére a Kérem a következőt és a Mézga család sorozataiból láthatnak válogatást
  • A Budapesti Művelődési Központban az animációs fesztiválok válogatásait élvezetik az érdeklődők
  • Hódmezővásárhelyen pedig olyan klasszikus magyar sorozatokkal találkozhatnak, mint a Kockásfülű Nyúl, a Kíváncsi Fáncsi és a Pom Pom meséi

A filmvetítéseket kiegészítő programok is rendkívül változatosak:

  • Bogyiszlón interaktív előadásokon, játékos feladatokon vehetnek részt az érdeklődők a Rajzfilmünnep keretein belül, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ szervezésében
  • Törökszentmiklóson rajzfilmünnepi Halloween bulira hivatalosak az odalátogatók
  • Pécsett a gyerekek elkészíthetik saját rajzfilmjelenetüket
  • Újpesten játszósarok, arcfestés és RajzfilmTOTÓ várja a vendégeket
  • Dombóváron pedig ingyenes rajzfilmünnepi játszóház keretein belül, népi fa játékokkal, fejlesztő- és logikai játékokkal játszhatnak a gyerekek

A felsorolás ezzel nem ér véget. Ahttps://rajzfilmunnep.hu oldalon a programok típusára, időpontjára és helyszínére is kereshetnek az érdeklődők, illetve a szabad szavas keresővel bármilyen egyéb keresett tartalmat is megtalálhatnak: https://rajzfilmunnep.hu/program-kereso/

Rajzpályázat

A Rajzfilmünnep azoknak a 14 év alatti gyerekeknek, akik szeretnek rajzolni, pályázatot is hirdetett, melyre egészen az idei programsorozat végéig, november 5-ig várjuk a beérkező alkotásokat „Rajzfilmünnep Rajzban” címszóval. http://Részletek itt >>>

A KEDD Animációs Stúdió

A KEDD Stúdió elsődleges célja minőségi gyerektartalmak létrehozása és közvetítése a legszélesebb gyerekközönség részére. A KEDD-ben készült többek között a Bogyó és Babóca, a Kuflik rajzfilmsorozat, és a Pocoyo sorozat magyar változata is.

Fővédnök Bartos Erika

Bartos Erika az elmúlt évtized elhivatott magyar gyermekkönyv írója és illusztrátora. Meséivel megnyugtató, harmonikus világot közvetít, történeteit maga illusztrálja. Verseit több zenekar is megzenésítette, klasszikus gyerekkari kórusművet is komponáltak szövegeire. Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, mely a rendszerváltás óta az első magyar animációs mesesorozat. Szintén a Bogyó és Babóca sorozattal kelt életre tíz éves csend után a magyar diafilmgyártás, ez volt az első diafilm, melyet digitális technikával gyártottak.

Bartos Erika eredetileg építészmérnök, kiemelkedő eredménnyel végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Építész végzettsége mesekönyveiben is észlelhető, 2016-ban pedig - kilépve a mesekönyvek világából - két építészeti témájú albumot is közreadott: Budapest titkai, illetve Budapest rajzban címmel. Munkáját számos díjjal ismerték el.

A Rajzfilmünnep csapata:

Ötletgazda: M.Tóth Géza, a KEDD Animációs Stúdió vezetője
Projekt vezető:Bakonyvári Lilla (lilla@kedd.net,, +36 70385 5927)
Projekt koordinátor:Charlotte Symmons(charlotte@kedd.net)
PR és sajtó: Fodor Krisztina (pr@kedd.net)
http://www.rajzfilmunnep.hu / https://www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep

Az Országos Rajzfilmünnepet támogató partnerek:
Nemzeti Kulturális Alap, KEDD Animációs Stúdió, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), M2 Gyerekcsatorna, Magyar Nemzeti Filmarchívum, Kecskemétfilm, Vertigo Média, Cirkofilm, Mozinet, The Hoppies, KGB Stúdió, Metropolitan Egyetem, Moholy – Nagy Művészeti Egyetem, UIP Duna, Anilogue, Busho, KAFF és a Primanima Filmfesztivál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.