Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Május 29. 16:08, csütörtök | Belföld
Forrás: (MÁV-Start Zrt.)

Növekvő biztonság a vonatokon és az állomásokon - Újabb polgárőr-egyesülettel működik együtt a MÁV-START

Növekvő biztonság a vonatokon és az állomásokon  -  Újabb polgárőr-egyesülettel működik együtt a MÁV-START

A MÁV-START számára kiemelten fontos az utasok és a járatokon szolgálatot teljesítő vasutasok biztonsága, valamint az állomások, a járművek és a vasúti berendezések, eszközök védelme.

A vasúttársaság mindent megtesz azért, hogy növelje utasai és dolgozói biztonságérzetét, és csökkentse a járművek rongálásával, illetve a lopásokkal okozott károk mértékét. Ezért a MÁV-START tavaly ősszel együttműködési megállapodást kötött három polgárőr-egyesülettel, majd a kedvező tapasztalatok nyomán idén februárban újabb szervezettel bővült a kör. Ma pedig az ötödik megállapodás is megköttetett: a Balatoni Vasúti Régió – Fonyód Polgárőr Egyesülettel.

A MÁV-START tavaly szeptemberben három polgárőr-egyesülettel kötött együttműködési megállapodást, mely keretében ma már egyre több vonaton és állomáson ügyelnek polgárőrök a közrend fenntartására és az utasok, jegyvizsgálók biztonságára. Emellett a vasútőrökkel és a hatóságokkal szoros együttműködésben a járműrongálások, lopások megelőzése érdekében bűnmegelőzési járőrszolgálatot is ellátnak. Az egyesületek tagjai mindezt társadalmi megbízatásként, ellenszolgáltatás nélkül vállalják.

A járatokon szolgálatot teljesítő polgárőrök jelenléte növeli az utasok és az utazószemélyzet biztonságérzetét. Az eltelt időszak tapasztalatait összegezve egyértelművé vált, hogy a polgárőrök jelenléte hathatós segítség a MÁV-START számára, és visszatartó erő a bűnelkövetőkkel szemben. Ezért döntött úgy a vasúttársaság, hogy újabb polgárőr-szervezettel köt együttműködési megállapodást, így a vasútőrök, a jegyvizsgálók és a készenléti rendőrség munkáját a budapesti székhelyű Vasúti Polgárőr Egyesület, az Első Pécsi Vasutas Polgárőr Egyesület, a Celldömölki Vasutas Polgárőr Egyesület, és a Városi Polgárőrség Záhony Egyesület mellett ettől fogva a Balatoni Vasúti Régió – Fonyód Polgárőr Egyesület tagjai is segítik. Az együttműködés nyomán immár 150 önkéntes polgárőr munkájára számíthat a vasúttársaság.

A polgárőr-egyesületekkel való együttműködést a jogszabályi változások tették lehetővé. Korábban ugyanis ezek az egyesületek csak a székhelyük szerinti településen láthatták el feladataikat, de a szolgálatellátás területi kötöttségének megszüntetésével lehetővé vált a személyszállító vasúttársaságokkal való szorosabb összefogás is. A jogszabályok kedvező változását kihasználva a MÁV-START továbbra is keresi az együttműködés lehetőségét a polgárőr-egyesületekkel.

A többségében vasutas munkavállalókból szerveződött önkéntes polgárőr-egyesületek tagjai szakmai ismereteiknek és gyakorlatuknak köszönhetően otthonosan mozognak a vasút világában, és rendelkeznek a szolgálatellátáshoz szükséges személy- és helyismerettel. A vonatokon éppúgy ott vannak, mint a vasútállomások területén. Munkájukat önállóan vagy járőrtársként, rendőrök, vasútőrök, jegyvizsgálók mellett végzik, de a MÁV-START a peronkapus ellenőrzések megerősítésében is számíthat segítségükre. A vasutas egyesületek működésének jelentőségét az Országos Polgárőr Szövetség is elismeri, Közlekedési, Baleset-megelőzési, Vízirendészeti Tagozatán a vasúti egyesületek szakmai munkáját a Kötöttpályás Szakág koordinálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.