Városlista
2021. április 14, szerda - Tibor

Hírek

2012. Március 09. 07:11, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Növekszik a PB-piacon az autógáz aránya

Növekszik a PB-piacon az autógáz aránya

Miközben a teljes PB-ágazat évek óta folyamatosan csökken, az utóbbi két évben nyolc százalékkal növekedett az autógáz forgalma.

A gépjárművek gázossá alakításának 200-250 ezer forintos költsége a mintegy 40 százalékos üzemanyag-megtakarítás révén a futásteljesítménytől függően egy-két év alatt megtérül.

Miközben a teljes PB-ágazat kilenc százalékot csökkent, az autógáz eladások nyolc százalékkal nőttek 2011-ben 2010-hez képest − ismertette a szegmens fő trendjeit Szirmai Zoltán, az ágazatban piacvezető Prímagáz Zrt. vezérigazgatója. Bár a PB, mint energiahordozó Európában visszaszorulóban van, a tavalyi csökkenés felét a terményszárítók igényének a száraz időjárás miatti nagymértékű visszaesése okozta. Az autógáz eladások hasonló mértékben (évi 4-4,5 százalékkal) csökkentek egészen 2010-ig. Abban az évben viszont hat százalékkal nőtt az értékesítés 2009-hez képest, tavaly pedig további nyolc százalékkal emelkedett a forgalom − mondta el az igazgató.

A növekmény elsősorban a benzin rohamos drágulásának következménye (dízel autót nehezebb átalakítani). Bár az autógáz ára hasonló irányban mozog, mint a benziné, a két üzemanyag eltérő árstruktúrája miatt autógázzal közlekedni mégis hozzávetőlegesen 40 százalékos megtakarítást jelent. Ennek a megtakarításnak kell kitermelnie a jármú 200-250 ezres átalakítási költségét. Ez egy évi 15 ezer kilométert futó, 8 litert fogyasztó családi autónál már 400 forintos benzinár mellett évi 192 ezer forintos költségmegtakarítást eredményez, tehát a megtérülés ideje nagyjából 16 hónap. A kezdeti befektetés tehát egy ilyen magánszemély esetében átlagosan 1,5 év után megtérül, ez pedig egyre többeknek belátható idő. Egy sokat futó, céges, vagy nagy fogyasztású autónál a megtérülés sokkal gyorsabb.

A „gázosítási kedvet” csak fokozzák a közelmúltban enyhült jogszabályok, amelyek alapján a PB-gázzal működő korszerű autókat már nem korlátozzák a parkolóházakba hajtásban. Környezetvédelmi szempontból sem mellékes, hogy PB-vel üzemeltetve a legrégebbi autók még egy hibridnél is kevésbé szennyezők, és teljesítik a még be sem vezetett Euro6-os normákat (szmogriadóban is közlekedhetnek).

Ma Magyarországon több mint 600 kúton lehet autógázt tankolni, jellemzően a főutak mentén, de az újabb és újabb átépítési hullámok révén a hozzáférést biztosító hálózat folyamatosan gyarapodik − mutatott rá Szirmai Zoltán.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 13. 17:38, kedd | Belföld

88,7 százalékra emelkedett a regisztrált pedagógusok átoltottsági aránya

A regisztrált pedagógusok átoltottsági aránya 88,7 százalékra emelkedett - írta kedden Facebook-oldalán az emberi erőforrások minisztere.

2021. Április 13. 16:33, kedd | Belföld

Még két napig kérhető az adóbevallási tervezet postázása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni

2021. Április 13. 14:26, kedd | Belföld

Bottal verte haragosát

A Pest megyei nyomozók indítványozták a letartóztatását az 54 éves férfinek, aki a gyanú szerint egy bottal verte meg korábbi haragosát.

2021. Április 13. 11:24, kedd | Belföld

Elütötte, majd kocsiba tette a vadat

Balassagyarmat belterületén igazoltatták a rendőrök a 42 éves férfit, aki lakására akarta szállítani az őzbakot.