Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 07. 13:58, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Nosztalgia InterCity-vel ünnepli a MÁV-START az IC-közlekedés 30. évfordulóját

Nosztalgia InterCity-vel ünnepli a MÁV-START az IC-közlekedés 30. évfordulóját

Már megvásárolhatók a menetjegyek

A pünkösdi hosszú hétvégén a Balatonra közlekedő retró IC sikerét követően, az InterCity-közlekedés 30 éves évfordulója alkalmából, június 5-én és 6-án nosztalgia IC-vonat közlekedik Budapest és Miskolc között. Azon a hétvégén Miskolcról a csatlakozó vonalakon is retrószerelvények közlekednek majd. Már elővételben megválthatók a jegyek.

A főváros és a borsodi megyeszékhely között 1991. június 2-án indult el az első InterCity vonat. Az évfordulóra megemlékezve különleges utazásra invitálja az érdeklődőket a MÁV-START a Miskolcot érintő vonalakon. A Keleti pályaudvarról az évforduló előtt tisztelgő Lillafüred InterCity (IC 1502) 8:55-kor, visszafelé Miskolcról a Borsod InterCity (IC 1501) 19:34-kor indul majd. A jegyek elővételben már megvásárolhatók. A helybiztosítást is tartalmazó jegy ára (egy útra) másodosztályra az indulás évére utalva 1991 forint, míg az első osztályúért 6. hó 2-ára emlékezve 602 forinttal kell többet fizetni. A vonaton más menetjegyek nem érvényesek.

A korabeli szerelvényeket megidézve, a vonatban az eredeti, első generációs, faburkolatos, bordó szövet huzatos, fülkés, másodosztályú kocsik mellett, első osztályként komfortkocsik közlekednek. Az InterCity vonatban Utasellátó étkezőkocsi is forgalomba áll, ahol a 90-es évek rangos távolsági vonataira jellemző kínálat várja az utasokat. Ebből az alkalomból olyan ételek és italok is vásárolhatók az étkezőkocsiban, amelyek egyébként nem szerepelnek a kínálatban, többek között: magyaros omlett, vegyes sajttál, hortobágyi palacsinta, rántott sertésborda, bélszínjava, tokaji aszú, Martini, Dunakavics, franciadrazsé. A különlegességeket a korabeli szárnyas Utasellátó-logóval ellátott csokoládéroló és rumos desszert, valamint a szuvenírként megvásárolható Utasellátó- és MÁV-START-maszkok teszik teljessé. Az étkezőkocsiban készpénz és a bankkártya mellett az OTP által kibocsájtott SZÉP-kártyákkal is lehet fizetni. A retró InterCity étkezőkocsija az érkezést követően az esti visszaindulásig Miskolc-Tiszai pályaudvar területén, az 1. vágányon áll meg és folyamatosan nyitva áll majd fogyasztás céljából az érdeklődők számára. Az étlap itt érhető el: https://bit.ly/3cfPoZH

Ugyanezen a hétvégén a Miskolc környéki vonalakon is a 90-es évek meghatározó járműtípusait felvonultató retró vonatok közlekednek:

  • Miskolc és Tiszaújváros között a hagyományos ingavonatok egyik utolsó vezérlőkocsijával, a terv szerint a BDdf 318-as kocsival, közlekedő szerelvény áll forgalomba. A típus egykor meghatározó járműve volt a budapesti elővárosi és a vidéki vonalaknak is, de az új motorvonatok érkezésével hamarosan végleg búcsúznak a mindennapi forgalomból.
  • Miskolc és Ózd között a hétvégén négy-négy pár vonat erejéig visszatérnek az egykor itt közlekedő InterPici motorvonatok, és egy retró festésű, hagyományos ingavonat is forgalomba áll az M41 2103-as Csörgővel.
  • Miskolc és Tornanádaska között ezen a hétvégén az itt közlekedő Bz motorvonatok helyét átveszik a hagyományos mozdonyvontatású járatok, két Szergej vontatású szerelvény is forgalomba áll – fülkés gyorsvonati és classic Bhv személyvonati kocsikkal. Terv szerint legalább az egyik M62-es mozdony retró festésű lesz.

A vasúttársaság javasolja a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, a jegyvásárláshoz az okostelefonokra letölthető MÁV applikáció, a megújult ELVIRA felületének vagy a jegyértékesítő automaták használatát. Azon utasok számára, akik több vonalon is szeretnének utazni a retró szerelvényekkel, a 80-as vonal Miskolc-Nyékládháza szakaszán; a 89-es Nyékládháza-Tiszaújváros; a 90-es Miskolc-Hidasnémeti; a 92-es Miskolc-Ózd és a 94-es Miskolc-Tornanádaska vonalon június 5-én és 6-án 24 órás jegy váltható, amely a felsorolt vonalakra lesz érvényes. A napijegy ára 500 forint.

Különleges szolgáltatások a hétvégi miskolci Nosztalgia InterCity-ken

Az InterCity-közlekedés 30. évfordulójának emlékére az első InterCity Ticket lapszám borítójával külön kiadású IC Magazinnal készül a vasúttársaság az utasok számára, melyben bemutatják az InterCity-hálózat történetét, jelenét, jövőjét. Ezen felül retró fedélzeti menetrendkivonat, valamint a vonatok korabeli hirdetését felelevenítő kártyanaptár is az utasok rendelkezésére áll.

Fontos! A járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban, már nem kötelező arcmaszk használata a szabadtéren lévő peronokon a MÁV állomásain és megállóhelyein, de a vonatokon, valamint a zárt utasforgalmi helyiségekben továbbra is viselni kell a szájat és orrot eltakaró maszkot. Az étkezőkocsiban tartózkodni és fogyasztani csak a védettségi igazolvánnyal (vagy telefonos applikációval a védettséget igazolni tudó) rendelkező utasaink és a felügyeletükkel ott tartózkodó 18. életévüket be nem töltött gyerekek tudnak. A vasúttársaság továbbra is arra kéri utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

A nosztalgia InterCity vonatról, illetve többi retró eseményeinkről bővebben a www.mav.hu/retro oldalon olvashatnak.

Kellemes retró IC-utazást kíván a vasúttársaság!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.