Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Június 16. 08:27, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Női sorsok a Gulágon

Női sorsok a Gulágon

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban Tatár Rózsa Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című könyvét.

A szerzővel Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője beszélgetett.

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban Tatár Rózsa Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című interjúkötetét, amely két fiatal szegedi lánynak – a könyvben Erzsi és Magdi – a szovjet kényszermunkatáborokban elszenvedett fogságát tárja az olvasó elé.

Tatár Rózsa kifejtette: a sors hozta számára ezt a témát, hiszen a nyolcvanas évek végén együtt dolgozott könyve két szereplőjének egyikével, aki szívesen osztotta meg vele a fájdalmas emlékeket. Az író és újságíró szerzőt annyira foglalkoztatja a téma, hogy könyve színpadi változatát már elkészítette (ami bemutatásra is került), s tervei között szerepel egy történelmi regényben feldolgozni a kötetében olvasható sorsokat.

A kötetbemutatón a szerzővel Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője beszélgetett. A történész a könyv forrásértékét hangsúlyozta, amelyet szerinte az is növel, hogy a szovjet Gulág-táborokban raboskodóknak mindössze hat százaléka volt nő, így a könyvből megismert női sorsok a történeti kutatásnak is számos újabb adalékkal szolgálnak.
A kétnyelvű – magyar és német – kötet kiadását a Gulág Emlékbizottság anyagi támogatása tette lehetővé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.