Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Május 21. 21:40, szombat | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Nemzetőrről a nemzetőrtől

Nemzetőrről a nemzetőrtől

Pintér István előadása a száz éve elhunyt Görgeiről

Száz éve, 1916. május 21-én hunyt el Görgei Artúr (1818–1916) az 1848/49-es magyar szabadságharc hős tábornoka, aki egy ideig a hadügyminiszteri és a fővezéri posztot is betöltötte. Erről emlékezve tartott átfogó ismeretterjesztő előadást a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Pintér István tanár, történész.

– Külön öröm számomra, hogy mint a hagyományőrző nemzetőrség tagja, alezredese emlékezhetek meg az 1848-ban szervezett nemzetőrség egyik vezetőjéről Görgei Artúrról, aki később az akkoriban létrehozott magyar honvédség egyik első tábornoka lett, s így szerzett nagy dicsőséget és számos győzelmet – köztük a budai vár 1849. május 21-i visszafoglalását – a szabadságért harcolóknak – közölte Pintér István, akinek néhány évvel ezelőtt önálló kötete jelent meg a témakörről „Görgei szerepe a téli hadjáratban és a kápolnai csatában” címmel.

Az előadó ismertette a történeti forrásokban először a tizenharmadik században fölbukkanó Görgei-nemzetség származását, majd Görgei Artúr életútját ifjúkorától a szabadságharc időszakán keresztül az internálásig és az időskorig. A legrészletesebben természetesen a tábornok pályájának az 1848/49. évi időszaka került tárgyalásra, de Pintér István kifejtette azt is, hogy – noha ezt a történettudomány már csaknem nyolcan éve dokumentumok alapján cáfolta –

Görgeit ma is sokan árulónak tartják, holott 1849 augusztusában reálpolitikusként és felelős katonai vezetőként nem volt más választása, mint a fegyverletétel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: