Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Április 22. 11:43, péntek | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Nemzetközi gyakorlatok Koszovóban

Nemzetközi gyakorlatok Koszovóban

Az MH KFOR Kontingens 14. váltásának katonái április közepén tömegkezelési gyakorlatokon vettek részt Koszovóban.

Valóságos helyzetre épülő, zászlóalj szintű CRC (Crowd Riot Control - tömegkezelési feladatok) gyakorlaton vett részt a magyar Delta század Novo Seloban.

A „Stalwart Strike” elnevezésű gyakorlat célkitűzése az volt, hogy a Keleti Nemzetközi Harccsoport (MNBG-E - Multinational Battle Group East) előretolt vezetési pontjának (Forward Command Post) alárendeltségébe tartozó amerikai, lengyel, magyar, német századok összehangolják a tömegkezelési módszereiket.

A gyakorlaton részt vevő erők a Keleti Nemzetközi Harccsoport részeként járőrözési, táborvédelmi és tömegkezelési feladatok ellátásában közösen vesznek részt és az együttműködés szempontjából nagyon fontos, hogy megismerjék a másik fél tömegkezelési eljárási módszereit.

A portugál-magyar közös Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM - KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion) alárendeltségébe tartozó magyar Charlie század a „FOX II.” elnevezésű gyakorlaton vett részt Camp Vreloban. A KTM részeként a Charlie század, a portugál Bravo századdal közösen ellenőrző-áteresztő pontok működtetésében, járőrözési és - szükség esetén - tömegkezelési feladatokban is részt vesz. A gyakorlat során a Bravo század teljes műveleti készenlétének (Full Operational Capability - FOC) ellenőrzése volt a cél.

A „FOX II.” gyakorlaton részt vett az összes olyan támogató elem - a katonai rendészek, a tűzszerészek, a szabad mozgást biztosító erők és az egészségügyi katonák - akikkel a feladatok ellátása közben a századoknak együtt kell működnie.

A gyakorlat végén Janson D. Boyles dandártábornok, a KFOR törzsfőnöke elismerő szavakkal méltatta az együttműködő erők felkészültségét: „Tisztelet a KFOR katonáknak a mai teljesítményükért. Ez egy bonyolult feladat volt, gratulálok a gyakorlat összes résztvevőjének.”

Mindkét gyakorlatot megtekintette Huszár Ferenc alezredes, az MH KFOR Kontingens 14. váltásának parancsnoka, aki a gyakorlatokat követően elmondta: „A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló Charlie és Delta század ismét bebizonyította, hogy szükség esetén sikeresen tudják teljesíteni a tömegkezelési feladataikat.”

(Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: