Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Nemzeti oltóanyaggyár jön létre

Nemzeti oltóanyaggyár jön létre

Magyarország célja, hogy - hasonlóan a legtöbb területhez - önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is

- hangoztatta az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) képviselője pénteken Budapesten.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, a mostani járvány is ráirányította a figyelmet a védőoltások fontosságára, és az önellátás kérdése a járványban felerősödött, hiszen Kína egy időre kiesett a gyógyszeralapanyagok, gyógyászati eszközök szállításából, nehéz helyzetbe hozva ezzel a világ országait.

Kiemelte, a védőoltásokkal kapcsolatos kutatások, az ipari háttér kiépítése, és a tudásközpont létrehozása nemzeti érdek.

Mint mondta, a Debreceni Egyetem évek óta dolgozik a hazai oltóanyaggyártás megvalósításán, előkészületek vannak az infrastruktúra kiépítésére.

A mostani megállapodást gyümölcsözőnek nevezve a miniszter hozzátette: az NNK a kutatási hátteret biztosítja, az egyetem pedig a tudásbázist, a kutatások vezetését és az ipari szereplők bevonásával az oltóanyagok gyártását.

A miniszter kitért arra, hogy a magyarországi védőoltási rendszer világszínvonalú, jelenleg tizenkétféle védőoltás kötelező, az átoltottság pedig több mint 98 százalék, és évente nagyságrendben 10 milliárd forintot fordít ezekre a kormány.



Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a védőoltásoknak kiemelt szerepe van az elsődleges megelőzésben. Kívánatosnak nevezte, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a világpiactól, és a hazai vakcinaelőállítással folyamatos legyen az ellátás.

Úgy fogalmazott, büszkének kell lenni arra, hogy járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa, naprakész adatokkal európai szintű járványügyi figyelőrendszert működtet.

Felidézte, hogy a magyar oltóanyaggyártás és -fejlesztés több évtizedes múltra tekint vissza, és óriási eredménynek nevezte a magyar kötelező védőoltási rendszert, ami a jelenlegi járványhelyzetben is fontos tényező.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte, mind a gyógyszergyártás, mind az oltóanyaggyártás nagy hagyományokra tekint vissza Magyarországon.

Mint mondta, az egyetem - ipari partnereivel - azért vállalkozott egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozására, mert az elmúlt években egy sajátos rutint szerzett az iparági szereplőkkel való együttműködésben.

"A misszió nem kisebb, mint a Magyarországon alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltások előállítása" - emelte ki a rektor, hozzátéve: egy ország számára stratégiai jelentőségű, ha az ország egyik legnagyobb egyeteme és a magyar tulajdonú oltóanyaggyár együtt tud működni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.