Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Szeptember 03. 07:28, hétfő | Bulvár
Forrás: mti

Neil Armstrong családja szerint nem hazafiatlan a First Man című film

Neil Armstrong családja szerint nem hazafiatlan a First Man című film

Neil Armstrong amerikai űrhajós családja visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint hazafiatlan az első Holdra szállásról szóló First Man című film, mivel nem mutatja be az amerikai zászló elhelyezését a Holdon.

A múlt szerdán kezdődött velencei filmfesztiválon tartották Damien Chazelle alkotásának a világpremierjét, a kritikusok körében a film nagy tetszést aratott, sokan úgy tekintenek rám mint jövő évi Oscar-esélyesre.

Az amerikai mozikban csak októberben fogják bemutatni a filmet, de többen, köztük Marco Rubio republikánus szenátor is bírálta, hogy kimaradt a filmből az amerikai zászló kitűzése a Holdon. Rubio egyenesen "totális őrültségnek" nevezte a mulasztást.

"Az amerikai emberek fizették a missziót, amerikaiak építették a rakétákat, amerikai technológiával és amerikai űrhajósokkal" - írta a szenátor Twitter-üzenetében.

"Egyáltalán nem érezzük úgy, hogy Amerika-ellenes lenne a film, ellenkezőleg" - írták Neil Armstrong fiai, Rick és Mick hétvégi közleményükben, amelyet James Hansennel, a First Man forgatókönyvírójával közösen adtak ki.

Hangsúlyozva, hogy a film középpontjában apjuk személyes története áll, azt írták: "ez a történet emberi, és univerzális". Természetesen ünnepli az amerikai teljesítményt. És ünnepli az egész emberiség teljesítményét, ahogyan a Neil és Buzz Aldrin által a Holdon hátrahagyott tábla is tette - fogalmaztak. "Bátorítunk mindenkit arra, hogy nézze meg ezt a csodálatos filmet és saját szemével győződjön meg róla" - tették hozzá.

Damien Chazelle és az Armstrongot alakító Ryan Goslin is visszautasította a vádakat, és cáfolta, hogy politikai okból hagyták ki a zászló kitűzésének jelenetét. "A filmben bemutatom, amint az amerikai zászló a Hold felszínén áll, de a zászló elhelyezése csak egyike az Apollo-11 Hold-misszió momentumainak, amelyre nem kívántam összpontosítani. A kérdésre, hogy ez egy politikai nyilatkozat-e, a válaszom, hogy nem" - fogalmazott a rendező.

A célom a filmmel az volt, hogy a nézőkkel megosszam az amerikai Hold-misszió eddig nem látott, nem ismert aspektusait - különösen Neil Armstrong személy történetét, azt, hogy mit gondolhatott és mit érezhetett azokban az órákban" - írta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára