Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. November 02. 11:06, szerda | Helyi

Négy Volánbusz-állomáson lehet a MÁV-START automatából vonat- és buszjegyet is venni

Négy Volánbusz-állomáson lehet a MÁV-START automatából vonat- és buszjegyet is venni

A MÁV-Volán-csoport fejlesztéseinek köszönhetően négy Volánbusz-állomáson:

Egerben, Gödöllőn, Gyöngyösön és Salgótarjánban már a MÁV-START automatájából is lehet könnyen és gyorsan megvásárolni a vasúttársaság jegyei vagy bérletei mellett a Volánbusz helyi díjtermékeit is.

Az utasok kiszolgálása, a közösségi közlekedési eszközök közötti átszállás megkönnyítése érdekében folyamatosan bővül a jegyértékesítési szolgáltatások köre. A mostani fejlesztésnek köszönhetően négy város buszállomására telepített, felújított automatákból megvehetik az utasok a vonatra és a helyi buszjáratokra szóló jegyeiket, bérleteiket is. Ennek köszönhetően Egerben, Gödöllőn, Gyöngyösön és Salgótarjánban is kevesebb sorban állással, egyszerűbben megoldható a jegyvásárlás.

A MÁV-Volán-csoport hosszútávú célja, hogy az utasok egységes felületen, egyszerűbben tudják megváltani menetjegyeiket és bérleteiket – legyen szó akár buszos, akár vasúti utazásról. Ennek érdekében, 2020-ban kezdődött meg a különböző régiókban a Volánbuszra érvényes díjtermékek értékesítése a vasúttársaságnál is. Többek között a Tokaj és Sárospatak vonzáskörzetében közlekedő, valamint a Budapest-Kelebia (150-es) vasútvonal pótlásában érintett autóbuszjáratokra érvényes viszonylati bérletek is megvásárolhatók a MÁV-START jegypénztáraiban és automatáiból. A MÁV applikáció „Térségi és városi jegyek” menüpontjából pedig már megválthatók a Volánbusz egyes székesfehérvári, nagykanizsai, várpalotai, zalaegerszegi, siófoki, pápai, szolnoki, egri, nyíregyházi, békéscsabai, ajkai, tatai, salgótarjáni, gyöngyösi és gödöllői helyi díjtermékei, valamint a szegedi együttműködésnek köszönhetően Szeged város napijegyei és bérletei is. Ezen városok díjtermékei a MÁV-START jegypénztáraiban és jegykiadó automatáiban is megvásárolhatók.

A MÁV-START által megrendelt 375 új jegy- és kiadó automatájából már 338 darab üzembe állt, amiket az összes elővárosi vonal mentén, a megyeszékhelyen és a nagyobb utasforgalmú városok vasútállomásain is használhatnak az utazók. Az új jegykiadó automaták közül 275 kártyás és készpénzes, míg 100 kizárólag bankkártyás fizetésre alkalmas. A fennmaradó 37 automata telepítése várhatóan év végéig fejeződik be. Országszerte összesen már közel 516 új vagy felújított automatából juthat évente több millió utas az eddigieknél is kényelmesebben menetjegyéhez, illetve bérletéhez a vonatos és buszos ajánlatokat is tartalmazó kínálatból.

Már új jegy- és bérletkiadó automaták üzemelnek a tatabányai-győri (1-es számú), az esztergomi (2), a székesfehérvári (30a), a pusztaszabolcsi (40a), a szobi (70), a veresegyházi (71), a hatvani (80a), a ceglédi (100a), az újszászi (120a) és a lajosmizsei (142) vasútvonal állomásain és megállóhelyein, továbbá a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, valamint Budapest-Kelenföld állomáson is. Több megyeszékhely, mint például Debrecen, Győr, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szolnok és Szeged állomásain is lehetséges az automatás vásárlás.

A már korábban meglévő 178 automata is megújult 2021-ben. Az elővárosi vonalakon újabb típusúakra lecserélt, de felújított eszközök új helyszínekre, jellemzően a nagy utasforgalmú vidéki állomásokra és megyeszékhelyekre, illetve a tavaly elindult Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő TramTrain vonalára kerültek, ahol az eladott jegyek felét automatákból vásárolták. TramTrain jegyeket Hódmezővásárhelyen az autóbuszállomáson kihelyezett MÁV-START automatából is megvásárolhatják az utasok a vasúti menetjegyükkel együtt. Idén nyár óta a Balaton parti forgalmasabb állomásokon és megállóhelyeken is összesen 37 új és felújított automata áll az utasok rendelkezésére.

Azokon az állomásokon, melyeken pénztár vagy automata üzemel, csak érvényes menetjeggyel lehet a vonatokra felszállni, a vonaton menetjegy csak pótdíj váltása mellett vásárolható. A MÁV-START interaktív térképe segítségével az utasok naprakészen tájékozódhatnak az automaták elérhetőségéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.