Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 29. 06:00, kedd | Belföld

Négy tulajdonos, egy ház – egy nem akarja eladni – Mi a teendő?

Négy tulajdonos, egy ház – egy nem akarja eladni – Mi a teendő?

Négy családtag a tulajdonosa egy háznak, egy testvér azonban nem akarja eladni, de használja, szemben a többi tulajdonossal. Mi a teendő, hogy mégis el lehessen adni az ingatlant? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Egy ingatlannal kapcsolatos problémámban szeretnék Önöknek kérdéseket feltenni.
A helyzet a következő:
A családi házunkról van szó, melynek összesen 4-en vagyunk tulajdonosai. Édesapámé a fele és a haszonélvezeti jog, a két bátyám és én a másik felét örököltük, amikor édesanyám elhunyt.
Jelenleg a nagyobbik bátyám lakik az ingatlan felében, a ház másik fele nincs használva, édesapám úgymond miatta nem tudja érvényesíteni a haszonélvezeti jogát.
A másik bátyám elhatározta, hogy megvásárolná ezt a családi házat, tehát kifizetne mindenkit.
Egyébként mindannyian (édesapám, tesóm és én is) külön-külön albérletekben élünk a házban élő bátyám összeférhetetlensége miatt.
Édesapám és természetesen én is beleegyeztem a házeladásba, tehát hogy a tesóm megvegye,de nyilván a házban élő testvérem nem.

Kérdésem az lenne Önöktől, hogy így is megvalósulhat-e a házeladás, hogy a testvérem nem egyezik bele? Ha igen, akkor hogyan kell elindítanunk az ügyet? Hogyan kötelezhetjük őt tulajdonrésze eladására? Hova kell mennünk először, melyik hivatalos szervhez? Milyen teendőink vannak (gondolok itt a tulajdonlap kikérésére,stb.)?

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel.

2014. 04. 09.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A törvény szerint egyik tulajdonostársat sem lehet attól elzárni, hogy a tulajdoni illetőségének megfelelő ellenértékhez jusson.
Ez a tulajdonostársak között elsősorban a közös tulajdont megszüntető szerződés útján lehetséges, azonban, ha valamelyik tulajdonostárs – mint esetünkben – erre nem hajlandó, akkor a bíróságtól kell kérni a közös tulajdon megszüntetését.
A bíróság ilyen esetben a perben ingatlanforgalmi szakértőt rendel ki, aki a szakvéleményében megállapítja az ingatlan értékét, majd ennek figyelembe vételével állapítható meg az egyes tulajdonostársak vonatkozásában a tulajdoni illetőségük értéke – figyelembe véve az egyes illetőségeket terhelő haszonélvezeti jogot is - amelyet kézhez kaphatnak, illetőleg a jelen esetben amennyit a többi tulajdonostárs illetőségét megváltó tulajdonostársnak kell fizetnie.
Ha olyan ingatlan közös tulajdonát kell megszüntetni, amelyben az egyik tulajdonostárs benne lakik, akkor a perben megállapított, neki járó megváltási ár letétbe helyezésével egyidejűleg őt az ingatlan elhagyására kötelezi a bíróság.

Amennyiben az elhagyásra kötelezés a bennlakó jogos érdekét sértené – például nincs hová mennie, s nincs lehetősége lakásmegoldást keresni még a kézhez vett megváltási ár birtokában sem – a bíróság a részére a tulajdoni hányadával arányos használati jogot alapít az ingatlanban, azzal, hogy a részére járó tulajdoni ellenérték a használati jog értékével csökken.

Megjegyzendő, hogy most is jelentősen nagyobb illetőséget használ, mint ami őt megilletné, így a többi tulajdonostársat már most is túlhasználati díj illetné (nem is beszélve az édesapjuk haszonélvezeti jogáról, amelynek alapján az illetőség használata elsősorban őt illetné, a tulajdonost csak annyiban, amennyiben a haszonélvező arra nem tart igényt). Egy ilyen per előkészítése és a tulajdonostársak érdekeinek megfelelő irányítása szakértelmet kíván, így azzal célszerű ügyvédet megbízniuk. Ebben az esetben minden szükséges előkészületet – mint amilyen a tulajdoni lap beszerzése is – az ügyvéd meg fog tenni az Önök érdekében.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során