Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 02. 16:02, hétfő | Helyi

Ne keressen jól a zsebes, a besurranó!

Ne keressen jól a zsebes, a besurranó!

A húsvéti ünnepi forgatagban, a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön előforduló zseblopások megelőzésére és a besurranó tolvajok módszereire hívja fel az állampolgárok figyelmét a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A piacokat, bevásárlóközpontokat előszeretettel látogatják a bűnelkövetők. A nyitott cipzáras, vállra akasztott kézitáskák, farzsebből kikandikáló mobiltelefonok, levéltárcák szinte felhívják a zsebesek figyelmét, akik miután észrevétlenül kilopták a sértettek értékeit, gyorsan távoznak a helyszínről vagy leszállnak a tömegközlekedési eszközről. A besurranók ugyanígy kihasználják a szellőztetés céljából nyitva hagyott ajtókat, ablakokat, és elviszik az elöl hagyott értéktárgyakat, vagy a nyitva hagyott kapun bemenve tolják ki az udvaron letámasztott, lezáratlan kerékpárt.

A rendőrség a következő prevenciós ajánlásokra hívja fel a lakosság figyelmét:

  • Értékeiket ne hagyják mások által hozzáférhető helyen, bevásárlókocsiban, hátizsák külső rekeszeiben!
  • Piaci, áruházi bevásárlás alkalmával tárcájukat, mobiljukat belső ruházatban tartsák, ne tegyék a bevásárlókosárba! A táskát gondosan csukják be és karjukkal fogják át, hogy illetéktelenek ne tudjanak a tartalmához hozzáférni!
  • Gépjárművel történő megálláskor a parkolóban hagyott jármű minden ajtaját gondosan zárják be, ablakait húzzák fel, az utastérben, kívülről láthatóan ne hagyjanak tárgyakat, értéket!
  • A lépcsőházra, körfolyosóra nyíló bejárati ajtót szellőztetéskor se hagyják őrizetlenül nyitva, az előszobafogason, szekrényen ne hagyjanak értéktárgyat, telefont! Alkalmazzanak elektromos ajtóéket, amely a szellőzés céljából résnyire nyitott ajtó alá helyezve az ajtó nyitásakor riasztó hangjelzést ad!
  • A bejárati ajtót mindig gondosan zárják be, még akkor is, ha otthon tartózkodnak! Magánházakban, szellőztetéskor ügyeljenek arra, hogy senki ne tudjon benyúlni, bemászni az ablakon! A szúnyogháló nem jelent védelmet.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnának, bejelentés tehető a rendőrség 112-es segélyhívó számán, illetve haladéktalanul értesítsék a piac-, vagy bevásárlóközpont biztonsági szolgálatát! Utazáskor értesítsék a jármű vezetőjét, vagy a kalauzt a bekövetkezett bűncselekményről! Ha az elkövetőről feltételezzük, hogy a közelben, vagy a járművön tartózkodik, hangosan kiáltsanak segítségért! Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek