Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Augusztus 03. 13:33, szerda | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

NATO medált kaptak a magyar katonák Koszovóban

NATO medált kaptak a magyar katonák Koszovóban

Hamarosan véget ér az MH KFOR Kontingens 14. váltásának szolgálati ideje Koszovóban.

A külszolgálatban teljesített feladataik elismeréseként, a magyar békefenntartó katonák a napokban ünnepélyes keretek között vették át a NATO medált.

A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló MH KFOR Kontingens 14. váltása két táborban teljesített szolgálatot, ezért a „medálparádét” is két helyszínen tartották meg.

Korom Ferenc dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese a Novo Selo-i táborban elismerését fejezte ki a magyar katonáknak azért a magas színvonalú feladatellátásért és professzionális hozzáállásért, amellyel az elmúlt időszakban végezték munkájukat a műveleti területen. „A NATO-kitüntetés, amit ma megkaptak, jelképe annak a kemény munkának, amit a KFOR misszió érdekében végeztek” - mondta a dandártábornok.”

A pristinai ünnepségen tartott beszédében a Slim Lines táborban állomásozó Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM - KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion) elmúlt időszakban végzett tevékenységét dicsérte a KFOR parancsnokhelyettese.

A dandártábornok kiemelte: a KTM egy magas szinten képzett parancsnoksággal rendelkező alegység, ami a KFOR erők jelentős kinetikus (harcoló képesség) részét képezi, akik a valóságban is bebizonyították, hogy hűek a mottójukhoz: „Two Nations, One Force”, azaz „Két nemzet, egy erő”.

Az ünnepségeken - Magyarország Honvédelmi Minisztere és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnokának nevében - a kontingenssel együttműködő külföldi katonáknak adományozott magyar elismeréseket dr. Márkusz László, koszovói rendkívüli és meghatalmazott nagykövet és Huszár Ferenc alezredes, az MH KFOR Kontingens 14. váltásának parancsnoka adta át.


A medálparádé mindkét helyszínen az érmek feltűzésével zárult; minden magyar (illetve a Slim Lines táborban minden portugál katona is), aki első alkalommal vett részt KFOR műveletben megkapta a NATO Non – Article 5 medált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.