Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 26. 07:01, vasárnap | Belföld
Forrás: OrintPress

Napkollektorokkal és LED-világításokkal spórol a MÁV

Napkollektorokkal és LED-világításokkal spórol a MÁV

A MÁV-Gépészet Zrt. tavaly több megtérülő energetikai beruházást hajtott végre, amelyek hosszú távon csökkentik az energiaköltségeket.

A miskolci telephelyen a melegvíz-ellátás biztosítására napkollektorokat létesítettek, továbbá LED-es szerelőakna világítást alakítottak ki, Nagykanizsán a fűtési rendszert korszerűsítették, Szolnokon pedig korszerű, energiahatékony világítási rendszert építettek ki.

A MÁV-Gépészet Zrt. szakemberei a miskolci villamosmozdony-javító műhelyben a régi, elavult csarnoki felülvilágítókat korszerű lexánra cserélték. A beruházásnak köszönhetően a munkacsarnok megvilágítása nagymértékben javult, egyúttal jelentős energiamegtakarítás érhető el. A dízelmozdony javítócsarnok szerelőaknáiban korszerű LED-es világítás épült ki, aminek üzemeltetése – több fényforrással – a korábbinál 60 százalékkal kevesebbe kerül.

A három műhely melegvíz-ellátásának átalakítása is energiatakarékossági szempontok figyelembe vételével történt: a műhelyben dolgozó több mint 70 munkavállaló részére a meleg vizet immár – mintegy 30 négyzetméternyi – napkollektor segítségével biztosítja a vasúttársaság. A végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően a fűtés illetve a melegvíz ellátás területén évi mintegy 2-3 millió forint megtakarítás realizálódik. A pár hetes üzemi tapasztalatok azt mutatják, hogy még télen is hatékony a napenergia segítségével történő melegvíz-előállítás, a beruházás legkésőbb nyolc-tíz éven belül megtérül.A MÁV-Gépészet Zrt. Szolnokon LED-es világítást épített ki, amely révén jelentősen javul az energiafelhasználás a telephelyen, amellett, hogy a korábbi 160 helyett több mint 200 Lux fényerősséggel működik a világítás. Nemrég a nagykanizsai telephelyen az elavult, gazdaságtalan fűtési rendszert korszerűsítette a vasúttársaság. A kialakított kondenzációs kazánnal, melegvíz fűtési rendszerrel illetve hőszigetelő nyílászárók beépítésével összességében 30-40%-os fűtési energiamegtakarítás realizálható.

A napkollektoros megoldás tapasztalatai függvényében a vasúttársaság a közeljövőben az új IC+ kocsi prototípus gyártására kialakított szolnoki létesítmény 750 fős szociális épületegységében is bevezeti a megújuló energiára alapozott melegvízkészítési megoldást, illetve megvizsgálja a hálózati szintű bevezetés lehetőségét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.