Városlista
2021. április 17, szombat - Rudolf

Hírek

2011. Október 15. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Napenergia-park létesül Debrecenben

Napenergia-park létesül Debrecenben

Napenergia-park épül Haláp térségében egy családi vállalkozás 328 millió forintos beruházásában.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 50 százalékos támogatásával megvalósuló kiserőművet jövő nyáron adják át. Az erőmű 463 kw csúcsteljesítményű lesz – mondta a Kossuth Rádiónak a kivitelező Ázsia-Net Hungary ügyvezető igazgatója, Béres Attila.

Kifejtette: a létesítmény éves szinten képes lesz hozzávetőleg 550 ezer kw óra villamosenergia termelésére. A 2020 darab napelem – déli irányba beállítva – folyamatos egyenáramú teljesítményt ad le, amelyet váltakozó árammá alakítanak, majd végül transzformátorok segítségével beletáplálják azt a közcélú hálózatba. Az a cél, hogy a kisebb manufaktúrák helyben vissza is vásárolják ezt az áramot, vagyis helyben használják fel.

Az áram egy részét eladják, másik részét pedig saját felhasználásban a mezőgazdasági termelésben veszik igénybe – tájékoztatta a Kossuth Rádiót Kardos Csaba, a beruházó Épker Kft. ügyvezetője. A májusra elkészülő halápi napelem-park termelte villamos energia egy adott hányadát saját beruházású kecskesajt-üzemükben, szappankészítő műhelyükben, gyümölcs- és gombaszárítójukban, illetve afrikaiharcsa-keltetőjükben szeretnék hasznosítani.

Bencsik János klíma és energiaügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a halápihoz hasonló kezdeményezések segítenek az ország energiafüggőségének csökkentésében. A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén, a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára fog nőni – tette hozzá.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 17. 16:47, szombat | Belföld

Megduplázódik a megújult Erzsébet-tábor befogadóképessége

Megduplázódik a megújult Erzsébet-tábor befogadóképessége, így jelentősen nőhet a korábbi évi százezres létszám - nyilatkozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közmédiának pénteken Zánkán.

2021. Április 17. 11:45, szombat | Belföld

Sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online

Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

2021. Április 17. 10:44, szombat | Belföld

Oltóorvos életét mentették meg a rendőrök

A Szent Pantaleon Kórház egyik főorvosa csütörtök reggel nem ért be a munkahelyére. A kórházparancsnok rosszat sejtett, ezért haladéktalanul a keresésére intézkedett.

2021. Április 17. 08:52, szombat | Belföld

A papok, lelkészek oltására kerül sor

A történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást, mivel kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban