Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Május 16. 14:47, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

NAK: elég lehet a talajnedvesség a nyári növények fejlődéséhez

NAK: elég lehet a talajnedvesség a nyári növények fejlődéséhez

A következő napok esői biztosíthatják a nyári növények fejlődéséhez szükséges nedvességet a talaj felső rétegében –

írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésére hivatkozva.

Az őszi vetések állapota jó, a hőmérséklet megfelelő, hirtelen felmelegedés nem is tenne jót nekik. A tartós levélnedvesség miatt ugyanakkor a kórokozók gyorsan terjednek, a nyári kapásnövények vetése pedig késett a hideg miatt. A gyümölcsfák zöme már elvirágzott, terméskezdeményeik fejlődnek, de a március végi, április eleji fagyokat több fajta is megszenvedte, az áprilisi csapadék pedig a beporzásuknak nem kedvezett.

A közlemény szerint május első harmadában az ország túlnyomó részén kevesebb eső esett a kelleténél, a keleti országrészben helyenként az 5 millimétert sem érte el a csapadék. Az Alföldön a havi és a háromhavi mennyiség is elmarad a szokásostól, ezért a felszínközeli talajréteg kiszáradt, a középső réteg is sokat veszített a nedvességtartalmából.

A Tiszától nyugatra fekvő felső talajréteg kellően nedves, de Békés vármegyében és főképp Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén nagyon száraz. Ezen kívül még Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kisebb területein sújtja közepes aszály a nyári növényeket. A csapadékösszeg a havi és háromhavi összesítés alapján ugyancsak a Tiszántúlon, illetve a Dél-Alföldön és Észak-Magyarország egyes vidékein marad el a szokásostól nagyobb mértékben – olvasható az agrometeorológiai összesítésekben.

(NAK)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.