Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Február 11. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Múzeumi születésnap Hódmezővásárhelyen

Múzeumi születésnap Hódmezővásárhelyen

Alapításának 110. évfordulóját ünnepli a Tornyai János Múzeum.

Száztizedik születésnapjára készül a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. Február 15-én, a múzeum alapításának évfordulóján családi napot tartanak a vásárhelyi közgyűjteményben, amely ezen a napon díjtalanul látogatható.

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum 2015-ben ünnepli létrehozásának 110. évfordulóját. A vásárhelyi múzeum alapítása az 1904. évi ipari és mezőgazdasági kiállításhoz kapcsolódik, melyen ‑ Tornyai János festőművész javaslatára ‑ egy „csevegőszobát” alakítottak ki a szervezők képzőművészeti és néprajzi tárgyakkal. A gyűjtését Tornyai útmutatásai alapján Kiss Lajos, a későbbi jeles néprajzkutató, a közgyűjtemény első múzeumőre végezte. A kiállítás bezárása után a város vezetői az anyag egyben tartását szorgalmazták és a Városi Tanács 1905. február 15-én hozta meg döntését a múzeumalapításról.

A gyűjtemény jellegéből adódóan kezdetben Néprajzi Múzeumnak nevezték a hódmezővásárhelyi városi múzeumot. Az alapítást követő évben Tornyai saját, néprajzi gyűjteményével gyarapította az anyagot. 1907-ben a múzeum számára három bérelt szobát biztosított a város, melyeket a közel ezer tárggyal Kiss Lajos rendezett be. 1914-ben vette meg a város a múzeumi gyűjtemény és a közkönyvtár számára a dr. Imre József-féle egyemeletes házat, ahol a múzeum ‑ kibővült formában ‑ ma is működik. Az intézmény 1951-ben vette fel Tornyai János nevét.

A születésnap alkalmából vasárnap gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket a Tornyai János Múzeumba. A családi nap középpontjában a gyűjtemény legismertebb régészeti relikviái, a kökénydombi leletegyüttes áll. Lehetőség nyílik újkőkori minták készítésére hengerrel és karcolással. A múzeumot játékos kvízzel fedezhetik fel a látogatók. Csányi Viktor, a múzeum régésze "kézből" mutatja be az intézmény ikonikus tárgyait, a Kökénydombi Vénuszokat. A születésnapi partiról természetesen a torta sem maradhat el.

A Tornyai János Múzeum kiállításai ‑ beleértve filiáléját az Alföldi Galériát is ‑ február 15-én, a múzeumi születésnapon díjtalanul látogathatóak, a közgyűjtemény kiadványaiból töredék áron vásárolhatnak az elmúlt korok kultúrái és értékei iránt érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.