Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Március 02. 13:33, hétfő | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Műszaki feladatok begyakorlása

Műszaki feladatok begyakorlása

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében február végén tartották meg a „Bátor Unikornis 2015” elnevezésű számítógéppel támogatott törzsgyakorlást.

A gyakorlás során a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj törzsének összekovácsolása mellett, a dandár védelmi harcának műszaki támogatási feladataira történő felkészítés volt a cél. Ilyen jellegű törzsgyakorlásra a zászlóaljnál félévente egyszer kerül sor.

A gyakorlásban résztvevő állomány számára a váratlan feladatokat az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzse állította össze és ezek közül naponta több incidens is bejátszásra került, amelyekre a műszaki zászlóalj törzsének azonnal reagálnia kellett. A számítógépek, híradó eszközök és a MARS szimulációs rendszer használatával végrehajtott gyakorlaton a zászlóalj törzse mellett az alegységet alájátszó kijelölt állomány vett részt.

A dandár védelmi harcának műszaki támogatása során a műszaki alegység - többek között - képes a különböző erődítési, műszaki zárási, víztisztítási és műszaki felderítési feladatok végrehajtására.
Az egyik szimulált feladat során a dandár fő ellátási útvonalán három hidat elmosott egy hirtelen kialakuló árvíz. A műszaki zászlóalj út-hídépítő csoportja, a rendelkezésre álló TMM 3 típusú hídrakó készletek segítségével helyreállította a közlekedést, így biztosítva a gépjárműforgalom folyamatosságát. A másik feladatban a Duna egyik hídjánál kialakult jégtorlasz robbantással történő felszámolására kapott parancsot a zászlóalj.

Cseh Balázs őrnagy, a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj megbízott parancsnoka értékelésként elmondta: „A zászlóalj törzse ismét bebizonyította, hogy együtt tud működni a dandár többi alegységével és a rá bízott alegységet a feladatoknak megfelelően tudja irányítani. A most megszerzett tapasztalatokat és képességeket a „Blonde Avalanche 2015” elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlaton is kamatoztatjuk majd.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben