Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Május 05. 10:19, hétfő | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Műszaki eszközök vasúti szállítása

Műszaki eszközök vasúti szállítása

Vasúti módszertani foglalkozást tartott április végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalja a hódmezővásárhelyi vasútállomáson.

A vasúti szállítást a költséghatékonyabb átcsoportosításkor szokták alkalmazni, illetve amikor olyan eszközöket kell nagyobb távolságra eljuttatni, amelyek a közlekedésben nem vehetnek részt. Az ilyen jellegű gépek mozgatásához trélerrel többször kellene fordulni, ami hosszabb időt venne igénybe.

A módszertani foglalkozáson a katonákkal megismertették a vasúti szállítással kapcsolatos feladatokat: a vasúti pőrekocsik (nagy terjedelmű gépek, berendezések, gépjárművek szállítására használható vasúti kocsi) előkészítését, a harc- és gépjárművek irányítását, a vasúti kocsira való felállást és az eszközök rögzítését.

A foglalkozáson résztvevő mintegy 150 fő többségében a helyőrség harc- és gépjárművezetőiből állt. Rajtuk kívül jelen voltak a Hódmezővásárhelyen található zászlóaljak állományából azok a személyek is, akiknek majd szerepe lehet egy hasonló feladatban.

Hortobágyi Viktor százados, a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj (MMZ) megbízott logisztikai részlegvezetője a módszertani oktatás felelőseként elmondta, hogy az elméleti képzés öt részből állt. Ezt követően a gyakorlati részben a katonák végignézhettek egy tényleges berakodást, ugyanis a Várpalotán megrendezésre kerülő ZHCS gyakorlat műszaki moduljának átcsoportosítása miatt egyébként is szükség volt – a több mint 30 műszaki eszköz – vasúti szállítással történő átcsoportosításra.

A bevagonírozás végén a kijelölt állomány kiépítette a járművek villámvédelmét és gondoskodott a tűzvédelméről is, majd a szerelvény délután elindult a kijelölt célállomásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.