Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Április 07. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Munkahelyről elbocsátás kismamaként – Jogász válaszol

Munkahelyről elbocsátás kismamaként – Jogász válaszol

Elbocsátás kismamaként – ebben a témában segít az onlinejogsebesz.hu – Ne feledje joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Segítségét szeretném kérni! Tavaly augusztusban munkába álltam, közben kismama lettem! Most 15 hetes vagyok, és a munkáltatom elmúlt hét szerdán azonnali hatállyal a munkaviszonyomat megszüntette! Aznap felvett a orvosom táppénzre,de ma a cégtől a papírjaimat megkaptam! Arra lennék kíváncsi, hogy a táppénz jár így is vagy nem! Előre köszönöm! Tisztelettel.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Az Ön kérdése néhány körülmény tisztázását teszi szükségessé. A 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) szabálya (65. § (3) bekezdés a.) pontja) szerint „a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt a várandósság tartama alatt”. Ez a felmondási tilalom az azonnali hatályú felmondásra nem vonatkozik. Ez utóbbi felmondási módot (korábbi neve: „rendkívüli felmondás” volt) az Mt. 78-79. §-ai szabályozzák, amely jogot főszabályként az annak alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 naptári napon belül lehet gyakorolni.

Kérdés, hogy a munkáltatója az előírt időben közölte-e Önnel az azonnali hatályú felmondást (a közlés időpontja az, amikor személyesen átvette és aláírásával igazolta vagy az azonnali hatályú felmondást tartalmazó ajánlott, tértivevényes küldeményt a postától átvette). A következő kérdés az, hogy az azonnali hatályú felmondás indokolása megfelel-e az Mt. 78. § (1) bekezdés a.) vagy b.) alpontjában írtaknak: a munkáltató akkor adhat ki ilyen tartalmú nyilatkozatot, ha

a/ a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte, vagy
b/ egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Ha az Önnek kiadott határozat a megjelölt feltételeknek (határidő, illetve indokok) megfelel, az azonnali hatályú felmondás jogszerű. Ha nem felel meg, akkor jogszerűtlen, és Ön a közléstől számított 30 naptári napon belül az arra illetékes Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordulhat.
Kérdés az is, hogy Önt a munkáltató határozatának átvétele előtt, vagy azt követően minősítette a háziorvos keresőképtelennek (került táppénzre). Ha a munkáltató határozata jogszerű, akkor nincs jelentősége ennek az időpontnak.
Táppénzre akkor jogosult valaki, ha van biztosítotti jogviszonya.
Ha az Ön munkaviszonya megszűnik, akkor a biztosítotti jogviszonya is megszűnik, így táppénz ellátásra munkaviszonya utolsó napjáig jogosult, utána nem.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.