Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Február 25. 15:32, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Múltunk egy darabját Tornyai mentette meg

Múltunk egy darabját Tornyai mentette meg

Tárlatvezetéssel várta a hétvégén a látogatókat a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum.

A közgyűjtemény névadójának néprajzi magángyűjteményének legérdekesebb darabjait bemutató, a Tornyai, a gyűjtő című kiállítás kurátora, Terendi Viktória mesélt a tárgyakról, a századelő időszakáról és Tornyai népművészeti értékmentő tevékenységéről.

A múzeum néprajzkutatója elmondta: amikor Tornyai János gyűjtötte a tárlaton is látható ruházati, használati és szakrális tárgyakat, Vásárhely jelentős társadalmi-kulturális változáson esett át. A korábban értékesnek tartott, népi jegyeket viselő, esetenként elkopott, tönkre ment tárgyaktól elfordultak a tulajdonosok, s a gyűjtőknek, közöttük Tornyainak köszönhető, hogy néhány darabbal találkozhatnak a huszonegyedik század múzeumlátogatói.

A tárlatvezetés során Terendi Viktória a kiállított pruszlikokról, az ünnepi alkalmakon viselt női ruhadarabokról elmondta, hogy ezeket már gyárban készült textíliából varrták, s az egyes ruhák alapján megítélhető volt viselőjének kora, anyagi helyzete, sőt bizonyos esetekben a vallási hovatartozása is, hiszen a katolikus asszonyok színesebb öltözetekben jártak szívesebben, míg a reformátusok a visszafogottabb árnyalatokat választották. A kiállított sötétbarna pruszlik viselője idősebb, ötven év feletti asszony lehetett, míg a feketét gyász idején hordhatták.

A kiállítás eleme egy különleges, régi, feltehetően a tizennyolcadik századból származó templomi terítő is, amelyet azonban nem az ismert, vásárhelyi szőrhímzéssel díszítettek. Nem tudni, ki is volt az, aki a terítőt felajánlotta a gyülekezet részére, viszont a fémszálat használó kézimunka jelzi, hogy fontos volt készítőjének a terítő és annak későbbi sorsa.

A március végéig látogatható kiállításban látható még számos kerámiatárgy, amelyek Tornyai János számára ismertek voltak, hiszen ő is ebben a miliőben nevelkedett, s ha ismerősöktől, a környék gazdáitól, vagy az ócskapiacon gyűjtött tárgyakat, a festő elsősorban az esztétikum szerint választott – tette hozzá a néprajzkutató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben