Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 18. 14:44, szerda | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

Múlt, jelen, jövő: időutazás a vasút kulisszái mögött – Vasúti kuriózumok országszerte a Múzeumok Éjszakáján

Múlt, jelen, jövő: időutazás a vasút kulisszái mögött – Vasúti kuriózumok országszerte a Múzeumok Éjszakáján

Idén is színes programokkal várja a MÁV-csoport a vasút szerelmeseit a Múzeumok Éjszakáján, 2014. június 21-én és 22-én.

Matricázott mozdonyok felvonulása, kézi hajtányozás, éjszakai gyermekvasutazás, valamint a legújabb FLIRT, az IC+ és a legrégibb járművek bemutatása is szerepel a kínálatban.

Emellett a MÁV-START utazási kedvezményt biztosít a Múzeumok Éjszakája budapesti, szolnoki, nagykanizsai, szegedi, pécsi, kecskeméti, debreceni, hatvani valamint miskolci – akár vasúti, akár nem vasúti – rendezvényeire utazók számára.

Kézi hajtányozás, NOHAB-koncert, keringő a fordítókoronggal – egy éjszakára feltárul a látogatók előtt a vasút titokzatos világa. A Múzeumok Éjszakáján a vasút szerelmesei olyan helyekre nyerhetnek betekintést, amelyek az év többi napján nem állnak nyitva az utazóközönség előtt. Budapesten kívül Szegeden, Szolnokon és Nagykanizsán is várjuk a vasút világa iránt érdeklődőket.

Budapest-Keleti pályaudvar személykocsiműhely (Budapest, Verseny u. 1.)

A személykocsiműhelyben többek között bemutat a MÁV-START egy háló- és egy étkezőkocsit, valamint a látogatók járművön tartózkodva vehetnek részt gépi kocsimosáson. A járműkarbantartó blokknál megtekinthetőek lesznek az új FLIRT-ök illetve az egyik saját fejlesztésű-gyártású IC+ kocsi. A nagy érdeklődésre tekintettel ezúttal is óránként tíz percre megszólal a NOHAB alapítvány M61-010-es járművének dízelmotorja, hogy „gépzenével” szórakoztassa a nagyérdeműt.

Budapest-Nyugati pályaudvar (Budapest, Teréz krt. 55.):

A 10. vágányon lesz látható a MÁV-START öt, grafikával ellátott mozdonya: az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás király, a Weöres és a Gábor Áron-mozdony. Az Aranycsapat és a Gábor Áron vezetőállásán mozdonyvezetők válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

Nagykanizsa - Járműbiztosítási Központ (Nagykanizsa, Csengery u. 84.):

A Múzeumok Éjszakáján többek között megtekinthetőek a gőzmozdonyok kiszolgálásánál régen használt berendezések és eszközök (pl. szénfeladó, vízdaru). Délután 5-től tárul fel két órára a műhely az érdeklődők számára.

Szeged - Járműbiztosítási Központ Karbantartási Műhelye (Szeged, Rendező pályaudvar):

Kívül-belül valamint alul-felül is megtekinthető lesz egy V43-as Szili illetve egy M62-es Szergej-mozdony. Emellett egy felújítás alatt lévő, oldalfal nélküli V43-as mozdonyt is szemügyre vehetnek a műszaki megoldások iránt érdeklődők.

Szolnok - Vasúti Járműjavító (Szolnok, Kőrösi u. 1-3.):

A gyártásnak és felújításoknak otthont adó csarnokban tehetnek látogatást az érdeklődők, ahol a felmerülő kérdésekre szakemberek adnak választ. Emellett az IC+ kocsigyártás kulisszái mögé is bepillantást nyerhetnek a 15 órától 22 óráig tartó túrákon.

Magyar Vasúttörténeti Park (Budapest, Tatai u. 95.):

Rendhagyó utazásra lesz lehetőség a lóvasúttal, kerti vasúttal, és látványos mozdonyparádé szórakoztatja az éjszakai nézelődőket. Ezen az éjszakán látogatható lesz a Hargita kormányzati vonat,

az M46-os, az M63-as dízel, illetve a V41-es villany-, valamint a Kandó villamosmozdony. Utóbbiról sötétedés után vetítést is tartanak.

MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (Budapest):

Szombaton az esti vonatok 19:30-tól 1:30-ig óránként indulnak Hűvösvölgy állomásról, ráadásul idén hagyományos szerelvény mellett a nosztalgia motorvonat is forgalomba áll. Meghosszabbított nyitva tartással várja az érdeklődőket a gyermekvasúti múzeum, illetve kinyit a hűvösvölgyi fűtőház.

A programokról további információ a www.muzej.hu oldalon található. Vállalatcsoportunk tisztelettel és szeretettel várja az érdeklődőket a meghirdetett rendezvényeire.

Kedvezményes utazás a Múzeumok Éjszakája programjaira

A MÁV-START Zrt. ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a Múzeumok Éjszakája rendezvényre vonattal utazóknak Budapestre, Szolnokra, Nagykanizsára, Szegedre, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba valamint Miskolcra.

A kedvezményes utazás legkorábban a rendezvényt megelőző napon, június 21-én, szombaton éjfélkor kezdhető meg. A visszautazást legkésőbb a rendezvény zárását követő napon, június 23-án, hétfő éjfélig kell befejezni. A kedvezmény a visszautazásra a Budapestre látogatók esetében a látogatást igazoló karszalag és a menettérti jegy felmutatása mellett érvényes. A vidéki városokba utazók esetében az ötven százalékos alkalmi menettérti jegyet az érvényesítéshez a rendezvény helyszínén le kell bélyegeztetni.

A START Klub kártyával rendelkezők a Múzeumok Éjszakáján bármely programon ingyenesen vehetnek részt, a kártyájuk felmutatásával díjmentesen beléphetnek az eseményekre. Az előzetes regisztrációhoz kötött programok esetében a kártyákkal látogatni szándékozóknak is jelezniük kell részvételi szándékukat az adott intézménynél.

A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató a MÁV-START Zrt. honlapján, a www.mav-start.hu oldalon található, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán is az utasok rendelkezésére áll.

(Forrás: MÁV Zrt.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő