Városlista
2020. május 28, csütörtök - Emil, Csanád

Hírek

2019. December 04. 14:43, szerda | Helyi
Forrás: Kompaktor Veronika

MOZGÁSBAN A MEKH ENERGIAKÖVETEI

MOZGÁSBAN A MEKH ENERGIAKÖVETEI

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiakövetei a Hivatal által biztosított szakmai, pedagógiai és kommunikációs képzést követően ősszel megkezdték országjárásukat.

Eddig országszerte tizenegy iskolában, közel ötszáz diák számára tartottak előadást a tudatos energiafogyasztásról, az energiatakarékosság fontosságáról.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2017-ben indult társadalmi felelősségvállalási programjának célja, hogy bővítse a felső tagozatos és középiskolás diákok tudatos energiafogyasztással kapcsolatos ismereteit, illetve olyan fiatal tanárszemélyiségeket támogasson, akik tudásukat magas szakmai színvonalú, ugyanakkor élményszerű, látványos kísérletekben gazdag órákon adják át a diákoknak.

A felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára kiírt pályázaton három egyetemista nyerte el az Energiakövet 2019 címet, a hozzá járó ösztöndíjat, valamint a lehetőséget, hogy az oktatásban is kipróbálja magát, és így az egész ország megismerje.

Máthé Marcell (24), az ELTE Fizika Msc. II. évfolyamos hallgatója, Putti Krisztián (23), a BME Energetikai mérnök Msc. II. évfolyamos hallgatója és Csiszár Barnabás (19), az ELTE TTK Földtudományok szakának II. évfolyamos hallgatója rendhagyó természettudományos tanóráin az energiatermelésről és a tudatos energiafogyasztásról mesél a diákoknak, látványos kísérleteken keresztül mutatva meg nekik, mit tehetnek ők maguk is a mindennapok során a fenntarthatóságért.

„Energiakövetként elsősorban a diákok fantáziáját szeretném megmozgatni. Célom, hogy a diákok tekintettel legyenek az általuk megtermelt hulladékmennyiségre és a mindennapjaikban is cselekvő­képessé váljanak közös jövőnk érdekében.” – mondta Csiszár Barnabás.

Csiszár Barnabás Energiakövet a galgahévízi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

Az ősz folyamán a három Energiakövet országszerte 11 iskolában járt és 417 diák számára tartott órát. A munka és a roadshow azonban nem áll meg, az Energiakövetek a következő hónapokban folytatják országjárásukat!

2019 őszén az Energiakövetek az alábbi helyszíneken tartottak órákat:

 • Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Ózd
 • Székács Elemér SZKI, Törökszentmiklós
 • II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Galgahévíz
 • MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnázium, Nagykálló
 • Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Békéscsaba
 • Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola, Diósd
 • Városmajori Gimnázium, Budapest
 • Római Katolikus Általános Iskola, Zagyvaszántó
 • Petőfi Sándor Általános Iskola, Dorog
 • Gothard Jenő Általános Iskola, Szombathely
 • Toldy Ferenc Gimnázium, Budapest

A felső tagozatos és középiskolás diákok mindenhol lelkesen és kíváncsian fogadták az Energiaköveteket. A környezettudatosság és a fenntartható fejlődés problémái egyre növekvő mértékben foglalkoztatják a fiatalokat is, nemcsak értik, de át is érzik a tudatos energiafogyasztás jelentőségét és valóban tenni szeretnének környezetük megóvásáért. Az Energiakövetek tanórái ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Putti Krisztián Energiakövet kolbászsütéses kísérlete a nagykállói MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziumban

„A célom kezdetektől az volt, hogy a diákoknak rendkívül izgalmas, élménydús órát tartsak. Ebben segít a sok kísérlet, amivel számukra készültem. Természetesen nem elég, ha egy óra érdekes, informatívnak is kell lennie. Hiszem, hogy az ilyen órák előremozdíthatnak a diákokban valamit, ami később a természettudományok felé terelgeti őket. Ők lehetnek a jövő tudósai és mérnökei, akik az emberiség problémáira és kérdéseire választ adhatnak.” – mondta Máthé Marcell.


Máthé Marcell Energiakövet a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban

A Hivatal társadalmi felelősségvállalási programja 2018-ban Junior kategóriában elnyerte a CSR Hungary Díjat. Az elismerésben azok a szervezetek részesülnek, amelyek kiemelkedő és felelősség­teljes kezdeményezéseikkel pozitív hatással vannak a társadalomra és a környezetükre.

A program legfrissebb hírei a www.energiakovetek.hu és a https://www.facebook.com/mekhenergiahatekonysag/ oldalon is elérhetők.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 28. 14:57, csütörtök | Helyi

Rács mögött a visszaeső szójás áfacsalók

Noha korábban már lebukott, újra szójával próbálkozott a most letartóztatott három férfi.

2020. Május 28. 14:53, csütörtök | Helyi

Változik a vasúti közlekedési rend a pünkösdi hosszú hétvégén

Balatoni előszezoni menetrend lép életbe

2020. Május 27. 13:55, szerda | Helyi

Körözött Volkswagent foglaltak le a rendőrök Röszkén

A magyar rendőrök a német hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen.

2020. Május 27. 13:53, szerda | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.