Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2019. Szeptember 30. 14:41, hétfő | Helyi
Forrás: Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Motoron is biztonságban ősszel

Motoron is biztonságban ősszel

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága közlekedésbiztonsági ajánlásokkal hívja fel a motorkerékpárosok figyelmét az őszi közlekedés veszélyeire.

Ősszel a legnagyobb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre.

Ebben az évszakban a motoros balesetek jellemző oka, hogy nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket, de ki kell emelni azt az emberi tényezőt, amikor képességeiket túl, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Továbbá fontos elmondani, hogy a motorosokat a személygépjárművek vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai megoldások (karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák) nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlenül sérül. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés.

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a motorosokat, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatnak, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő technikát igényelnek. Esőben, ködben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolabbinak látszanak. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik. Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhetnek állati erővel vont járművek és mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat.

Az alábbiakban összefoglaljuk a motorkerékpáros balesetek és tragédiák megelőzésének főbb lehetőségeit:

  • kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, és biztonságtechnikailag is megfelelő motorok használata,
  • a bukósisak és egyéb védőfelszerelések viselése, amely nagymértékben csökkenti a sérülés kockázatát,
  • ne megszokásból, rutinból vezessünk, fokozott figyelemmel menjünk bele az előzésbe, kanyarodásba,
  • az út-, terep-, és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel történő közlekedés is nagyon fontos!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a