Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 18. 10:03, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Monográfia mutatja be Endre Béla festőművész művésztét

Monográfia mutatja be Endre Béla festőművész művésztét

Endre Béla (1870-1928) festőművész életútját és életművét bemutató, 288 oldalas kötetet jelentetett meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, amelyet az Alföldi Galériában mutattak be.

Az életében leginkább tájfestőnek tartott alkotó csendéletei és szobabelsői igazolják: Endre Béla saját korának modern művésze volt.

Egy éve a Tornyai János Múzeumban volt látható Tündérmesék koloritja címmel Endre Béla művészetét bemutató gyűjteményes kiállítás, amelynek kurátora, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense, Nátyi Róbert művészettörténész volt, akinek Endre Béláról írott monográfiája Nagy Imre művészettörténész szerkesztésében látott napvilágot. A bemutató közönségét köszöntve Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója elmondta: kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, s a bemutató a Tornyai 150 emlékév keretében került megvalósításra.

Család- és élettörténet, Endre Béla művészetének monografikus elemzése mellett másfélszáz festményének reprodukciója is helyet kapott a nagyalakú, magas nyomdai minőségben megjelent kötetben, amelynek borítójára Endre egy jellegzetes csendéletének részlete került. Nátyi Róbert kijelentette: a több éves kutatómunka igazolta, hogy Endre Béla európai jelentőségű művész, s Tornyai Jánost idézte, aki úgy nyilatkozott, hogy amit a modernizmusból tanult, azt Endre Bélának köszönheti.

A Szegeden született, de élete nagy részében Vásárhelyhez kötődő alkotó festészete mellett kiemelkedő teljesítménye volt a hódmezővásárhelyi majolikatelep megvalósítása és fenntartása évtizedeken keresztül, amelynek köszönhetően a magyaros ornamentika új rétegekkel gazdagítva épült be a képzőművészetbe.

Endre Béla már korán megtalálta saját, könnyed stílusát, s hogy elkészült műveinek száma jóval több, mint ahányat ismerünk, az bizonyítja, hogy egyik naplóbejegyzése szerint csak egy Mártélyon töltött nyáron több képet festett, mint ahány a nyilvántartásokban szerepel. Endre Béla ismerte az európai, művészeti mozgalmakat, s művészetével Tornyai Jánoshoz hasonlóan irányt mutatott.
Az Endre Béla címet viselő művészeti album megvásárolható a Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria pénztárában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.