Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Szeptember 25. 19:40, péntek | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

„Mondjátok el gyerekeiteknek” Tablókiállítás az Emlékpontban a délvidéki magyar golgotáról

„Mondjátok el gyerekeiteknek” Tablókiállítás az Emlékpontban a délvidéki magyar golgotáról

A Keskenyúton Alapítvány, a titói kommunizmus áldozatainak emlékére készült vándorkiállítása szeptember 24-én, csütörtökön 17 órakor nyílik meg Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontban.

"Hatvan évig mi nem beszélhettünk ezekről a szörnyűségekről, míg a győztesek kocsmákban, társaságokban, iskolákban nagy hangon dicsekedtek azzal, hogy mit műveltek a német és a magyar lakossággal" - írta Weiss Rudolf szabadkai történelemtanár.

"Az elmúlt húsz esztendő kutatásai egyértelműen igazolják, hogy 1944-45-ben a Délvidéken szervezett magyarirtás folyt különleges kegyetlenséggel a terület eldélszlávosítása érdekében." - olvasható a Bank Barbara történész által összeállított kiállítási anyag bevezetőjében.

Legalább százharminc helységben történtek, több tízezer magyar áldozatot követelő atrocitások. Több, mint hatvan tömegsír helyét azonosították a kutatók. Sok kivégzett tetemét a Tiszába és a Dunába dobták. Délvidék szerte több, mint nyolcvan munkatábor működött, ahová a német lakosság mellett nagy számban magyarokat is elhurcoltak. Az ítélet nélkül likvidáltak bűnösségét utólagosan kreált hamis vádak, feljelentések alapján próbálták meg alátámasztani.

Az 1944-45. évi délvidéki magyarellenes atrocitásokat és a Bácska, Bánát németsége ellen elkövetett kommunista gaztetteket bemutató, 18 tablóból álló kiállítást Gulyás László egyetemi tanár, a Közép-európai Közlemények című folyóirat főszerkesztője, a Délvidék története című monográfiasorozat szerzője nyitja meg csütörtökön délután az Emlékpontban. A megnyitót követően Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tart előadást. A tárlat október végéig látogatható a vásárhelyi közgyűjtemény galériájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.