Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 29. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

MNB: pénzzel fűthet a győztes

MNB: pénzzel fűthet a győztes

A Magyar Nemzeti Bank idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket.

Magas fűtőértéküknek köszönhetően a tömörített pénzkötegek egy évig a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületnek és a Miskolci Autista Alapítványnak jelent nagy segítséget.

A jegybank évente 40-50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítése során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, és a környezetvédelmi, biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők. Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a nonprofit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyag nagy részét. A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú ill. kiemelkedően közhasznú szervezetek számára az idén is pályázatot írt ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra szeptember 30-ig lehetett jelentkezni. A pályázatot a tavalyinál is nagyobb érdeklődés kísérte. A 20 pályázó közül az idén két szervezet került ki győztesen: a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület és a Miskolci Autista Alapítvány. A brikettek szállítása elkezdődött.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.