Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 07. 07:41, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Minisztériumi utasítás: minden rászoruló embert el kell látni

Minisztériumi utasítás: minden rászoruló embert el kell látni

Szerbiában a munkaügyi minisztérium hétfőn felhívással fordult az összes szociális intézményhez.

A kormány által előző nap kihirdetett rendkívüli helyzet értelmében haladéktalanul részesítsék segítségben a lakosság legveszélyeztetettebb rétegét.

A tárca utasította a szociális védelmi központokat, hogy a helyi közigazgatási központokkal, a vöröskereszttel, az egészségügyi intézményekkel és a rendőrséggel karöltve, főleg vidéken keressék fel az idős, mozgásképtelen és rokkant emberek otthonait, és segítsenek nekik megfelelő mennyiségű élelmiszert, gyógyszert és fűtőanyagot beszerezni. Felszólította az idős- és nyugdíjasotthonokat, hogy minden szabad kapacitást állítsanak a sürgősségi ellátás szolgálatába és lássanak el minden rászoruló embert, tekintettel a rendkívül nagy hidegre és a havazás okozta gondokra.

Belgrádban hétfő délután ismét havazni kezdett, és országosan is újabb havazás várható. A Szerb Vérellátó Intézet felhívással fordult a polgárokhoz, minél nagyobb számban jelentkezzenek véradásra, hogy a rendkívüli helyzetben megfelelő mennyiségű vérplazma álljon rendelkezésre. Ugyancsak a kormány által kihirdetett rendkívüli helyzetre való tekintettel a szerb köztársasági műsorszóró szolgálata emlékeztette az összes rádió- és tévéállomást, hogy vállalt kötelezettségük haladéktalanul ismertetni minden olyan közleményt és információt, amely az emberek életének veszélyeztetésével, egészségükkel, biztonságuk vagy vagyonuk védelmével kapcsolatos.

A belgrádi közművállalat téli szolgálata csaknem félezer embert mozgósított, akik 37 csoportba osztva végzik a hó és a jégréteg eltávolítását az utcákon. A szerb főváros utcáin szinte egyetlenegy szabad parkolót sem lehet találni, és a parkolótársaság tájékoztatta a járművezetőket, hogy a parkolóhelyeken a hó eltakarítására csak akkor lehet számítani, ha teljesen zavartalanná válik a járműforgalom és a gyalogosközlekedés a városban. Szerbiában eddig 10 halálos áldozatot követelt a rendkívüli időjárás.

Kemény bírálat a polgármesternek

Horvátországban viszont eddig hat ember szenvedett fagyhalált. A legutolsó áldozatot a tengerparti Sibenik közelében, egy faluban találták meg. Az országban egyébként rövid szünet után hétfőn ismét havazni kezdett, a hőmérséklet az ország belső részein eléri a mínusz 10 fokot. Brac szigetének egy részén, Split egyes kerületeiben és Imotski térségében még mindig áramszünet van. Splitben és Sibenikben 20 centiméter hó esett. Jelentések szerint Splitben több mint száz ember került kórházba a csúszós utakon elszenvedett sérülések, zúzódások miatt. Zágrábban törölték a legtöbb autóbuszjáratot Split, Zadar és többi tengerparti város felé.

A splitiek kemény bírálatokkal illetik Zeljko Kerum polgármestert, aki szabadnapot rendelt el pénteken – amikor a város hó alá került – a városi és a közalkalmazottak részére, de még a téli szolgálatnak is. A városi buszközlekedés egyáltalán nem működött. Azzal mindenki egyetért, hogy Splitben csak nagyon ritkán esik ennyi hó, azt azonban nem tudják a polgármesternek megbocsátani, hogy három napig se híre, se hamva nem volt. Helyettese viszont helytállt.

Montenegróban újabb hideghullámra, havazásra és viharos erejű szélre készülnek. Macedóniában vasárnap kezdett havazni, emiatt fennakadások vannak a közlekedésben, és 50 település el van zárva a külvilágtól. A Kozuf síközpontban a hóréteg vastagsága eléri a 217 centimétert, az Ohridi-tónál 10, Szkopjéban pedig 5 centiméter hó esett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.