Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Április 05. 11:20, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Mindennapok Dél-Koreában – Kim Ir Szen árnyékában

Mindennapok Dél-Koreában – Kim Ir Szen árnyékában

Milton Diehl előadása az Emlékpontban.

A koreai háború (1950–53) az európaiak számára szinte elfeledett háború, s mindössze a hidegháborús korszak egyik mellékhadszíntereként tekintünk rá. Pedig jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a második világháború után – az új világrend ázsiai törésvonalánál – ez volt az első komolyabb összecsapás a nyugati demokratikus és a kommunista hatalmak között. Az előadás az amerikai hadsereg egykori tisztjének, Milton Diehl hadnagynak a koreai élményeit eleveníti fel az Emlékpont április 7-én 10 órakor kezdődő rendhagyó történelemóráján – szinkrontolmácsolással.

Milton Diehl a háború után, az 1960-as években az újjáépülő Koreai Köztársaság (elterjedt nevén Dél-Korea, a kettéosztott Korea demokratikus része) újonnan szervezett hadseregének kiképzője, majd vezénylő tisztje volt. Közvetlen élményeket szerzett a hírhedt Kim Ir Szen kommunista diktatúrájának – a mindmáig fennálló Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (ismertebb nevén Észak-Koreának) – az árnyékában létrejövő új dél-koreai állam felépítéséről, az ázsiai életforma viszontagságairól, valamint a mai napig le nem zárult koreai háború utózöngéiről, többek közt az ártatlan civil gyerekek elleni tüzérségi támadások borzalmas hatásairól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.