Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Augusztus 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Mindenki plazmatévét vesz a digitális átállás miatt

Mindenki plazmatévét vesz a digitális átállás miatt

2013 második negyedévében a tartós fogyasztási cikkek értékesítése 14 százalékkal bővült Magyarországon a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedés legjavát a két számjegyű bővülést generáló szórakoztató elektronikai és a telekommunikációs piac adta - a a plazmatévék és okostelefonok miatt - valamint a közel 10 százalékos bővülést elérő fotópiac, tudatja a Gfk.

Plazmatévére hajt a magyar

2013 második negyedéve a hazai szórakoztató elektronikai piacon meglehetősen pozitív eredménnyel zárult: az értékesítési összforgalom a mért kategóriákban 15,5 százalékos növekedést mutatott. A piacot kategóriánként megvizsgálva az említett növekedés leginkább a piacot meghatározó síkpaneles televíziók, valamint a digitális beltéri egységek iránti kereslet fellendülésének köszönhető. A piaci sikerük nagyrészt az analóg földfelszíni műsorszórás közeledő leállításának július 31-én zárult első ütemével magyarázható.

A hagyományos termékcsoportok, úgymint videókamerák, hifi- és házimozi rendszerek, asztali és hordozható DVD lejátszók, felvevők, MP3/MP4 lejátszók, további csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni. Kisebb meglepetésre az autóhifi fejegységek és hordozható navigációs berendezések mérsékelten ugyan, de növekedni tudtak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kell az okostelefon is

Az egyik legkeresettebb elektronikai eszköz, a mobiltelefonok piaca az év második negyedében a korábbi trendeket követve meghatározó mértékben tudott bővülni: a készülékek összforgalma 11 százalékkal nőtt 2012 második negyedévéhez képest. A növekedést elsősorban az egyre népszerűbb okostelefonok térnyerése okozta, miközben a hagyományos (feature) telefonok iránti kereslet visszaesett a tavalyi évhez képest. A hagyományos telefonok gyengébb piaci teljesítményét az átlagárak jelentős csökkenése sem tudta ellensúlyozni. Az okostelefonok iránti egyre nagyobb érdeklődést pedig az is jól jelzi, hogy az árak kismértékű emelkedése mellett is nőtt irántuk a kereslet.

Lassan bővülő fotópiac

A magyar fotópiac 2013. második negyedévében enyhén, 5,3 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Kategóriaszinten egyértelműen a digitális tükörreflexes készülékek (D-SLR) forgalmának növekedése volt kiemelkedő. Emellett a kompakt, cserélhető objektíves (MILC) gépek mutattak még jelentős növekedést, jóllehet egyelőre piacuk még jóval kisebb mint a társkategóriáké, de jövőjük ígéretes lehet. Mindkét piac erősödésének hátterében az értékesítési átlagárak jelentős csökkenése játszott nagy szerepet. A hagyományos fix lencsés kompaktok forgalma minimálisan erősödött, miközben a kereslet fokozatos eltolódása volt megfigyelhető az ún. ultrazoom (10x optikai zoom átfogás és afelett) kategóriában, ami összességében a piacon mért átlagárat növelte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal