Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. December 06. 13:30, kedd | Helyi
Forrás: Bujtár Johanna

Minden harmadik karácsonyfa alatt lesz mobiltelefon

Minden harmadik karácsonyfa alatt lesz mobiltelefon

Csongrád megyében maximum 25 000 forintot költenek majd ajándékokra.

Kenyérpirító, vasaló, porszívó, mikró vagy egyéb háztartási kisgép beszerzését majdnem minden ötödik ember tervezi idén karácsonykor, de a sláger még mindig a mobiltelefon.

Utóbbi minden harmadik magyar háztartásban kerül majd a karácsonyfa alá, derült ki az Euronics Műszaki Áruházlánc legfrissebb, 18 év feletti lakosságra súlyozott felméréséből*. A magyarok fele 25 000 forintot költ majd ajándékokra, de akad olyan megye is, ahol a 100 ezer forintot is meghaladhatja ez az összeg. Az áruhitelen kívül a személyi hiteleket meglepően kevesen választják ilyenkor, a válaszadók nagy többsége saját megtakarításából állja a karácsonyi meglepetések költségeit.

Közeleg a karácsony, mindenki ajándékok után kutat. Vajon mik a legnépszerűbb termékek? Mikor kezdjük el a vásárlást? Mennyit tervezünk költeni, és vajon miből? Az Euronics Műszaki Áruházlánc új felmérése többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Már nyáron nyitva tartjuk a szemünket

A magyarok közel 40%-a saját bevallása szerint nem szereti az utolsó pillanatra hagyni az ajándékok megvásárlását, ezért folyamatosan nyitva tartja a szemét. Így akad olyan is, aki már nyáron beszerez egy-két karácsonyi meglepetést. Nagyjából ugyanilyen arányban vannak azok, akik az adventi időszakban járják a boltokat, de minden ötödik ember még így is főként az utolsó héten vásárol be. A férfiak közt magasnak mondható, 6,5% azoknak az aránya, akik még ennél is tovább halogatják a dolgot, és az utolsó napon keresnek ajándékokat.
A megyék közt is eltérés mutatkozik e téren, míg Csongrádban a többség folyamatosan szerzi be a fa alá valót, addig Hajdú-Biharban sokan az utolsó hétre hagyják mindezt.

25000 forintot költünk, főként megtakarításból

Az Euronics felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság fele 25000 forint alatt tervezi a karácsonyi költést, negyede pedig 25 és 50 ezer forint között. Akadnak azonban olyan megyék, ahol ennél többet adnak majd ki az ajándékokra, Nógrád és Tolna megyében például 50-100 ezer forint körül mozog ez az összeg.
Érdekes a megoszlás abban a kérdésben, hogy főként miből állják majd a vásárlásokat a magyarok. A többség saját állítása szerint személyes megtakarítását fordítja majd erre, ugyanakkor míg a férfiak mindössze 3%-ának, addig majdnem minden tizedik nőnek belefér az is, hogy kölcsönkérjen a családtól vagy a barátoktól.

A legtöbbet, akár 100000 forintot is költő megyék: Békés, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Vas megye. Csongrádban némileg az országos átlag alatti, maximum 25000 forint lesz az ajándékokra fordított összeg, és a saját megtakarítás mellett itt a kölcsön sem lesz ritka.

A hagyományos boltokat szeretjük

Habár az utóbbi időben egyre inkább nő az online boltok népszerűsége, továbbra is csak minden ötödik ember tervezi, hogy a netről rendel majd meg 1-2 ajándékot. Ugyanilyen arányban készülnek majd kézzel készített meglepetések, 16% pedig a biztos utat választva ajándékutalvánnyal lepi majd meg szeretteit.

Mobiltelefon, kisgépek, laptop és kávéfőző

Az Euronics Műszaki Áruházlánc arra is kíváncsi volt, hogy mik lesznek a legnépszerűbb termékek. Mint kiderült, a mobiltelefonok népszerűsége töretlen, minden harmadik magyar karácsonyfa alá kerül majd legalább egy. A slágertermékek listáján az olyan háztartási kisgépeket, mint a vasaló, a mikró, a kenyérpirító vagy a porszívó a laptop, a számítógép és TV követi. Emellett majdnem minden tizedik ember kamera, fényképezőgép vagy hangfal ajándékozását is tervezi.

A megyék közül mobiltelefont leginkább Nógrádban és Bács-Kiskunban vásárolnak majd. A háztartási kisgépek Baranyában és Nógrádban, míg a televíziók Pest, Komárom-Esztergom és Tolna megyében lesznek majd a legkelendőbbek.

*A felmérés 1015 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2016 novemberében, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.