Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2012. Április 07. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / Magyar Nemzet

Milliárdokat veszítenek az egyetemek

Milliárdokat veszítenek az egyetemek

Az állami egyetemek felét kizárták azokból a százmilliárdos keretösszegű, fejlesztésre fordítható pályázatokból, amelyeket márciusban hirdetett meg az oktatási tárca – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Új Széchenyi-tervben megvalósuló pályázatok feltételeit összefoglaló, a lap birtokába jutott dokumentum szerint a közép-magyarországi régió egyetemeit és főiskoláit – az ország 28 intézményéből 13-at – az EU egyik irányelve miatt diszkriminálják. Semmit nem kapnak az alapkutatásokra megszerezhető tízmilliárd forintból, kimaradnak az infokommunikációs kutatások támogatásából – amelyre 7,6 milliárdot szán a kabinet –, és a tudományos eredmények elismerésére meghirdetett 2,6 milliárdos pályázatból is. Ugyanez a helyzet a szaknyelvi képzési rendszer fejlesztésére elkülönített 3 vagy a speciális infrastruktúra fejlesztésére fordítható 5,7 milliárd forint esetében.

A lapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő intézményvezetők szerint komoly veszélyeket rejt magában a megkülönböztetés, mert éppen a legnevesebb nagy egyetemek – például BME, ELTE, Semmelweis – maradnak ki a lehetőségekből, miközben tudományos eredményeik alapján egyértelmű, hogy náluk sokkal jobban hasznosulhat a pénz, mint a kisebb, vidéki főiskolákon. A lap forrásai szerint a diszkriminációról nem a kormány tehet, hanem az Európai Unió 2007–2013-as időszakának egyik irányelve, amely szerint minden területi egység az EU-átlag GDP-hez viszonyított saját GDP-je alapján részesül támogatásban. Mint elmondták: a kormány már döntött arról, hogy a régió számára húszmilliárd forintos átcsoportosítást irányoz elő. Ezt a javaslatot tavaly decemberben be is nyújtották az uniónak, de visszajelzés a mai napig nem érkezett. Ami biztos, hogy négymilliárd forintot elkülönítettek a közép-magyarországi régió intézményei számára. Várhatóan azonban 3-4 nagy egyetem között oszlik majd el a pénz, a többiek pedig sajnos ebből is kimaradnak.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja