Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Július 25. 08:50, szerda | Helyi

Mikor és hogyan váltsunk könyvelőt?

Mikor és hogyan váltsunk könyvelőt?

Ha felmerül bennünk, hogy valami nem megfelelő cégünk könyvelését illetően akkor ideje könyvelőt váltani. Mik lehetnek ezek a felvetődő kérdések az emberben?

Rendszeresen késve, vagy egyáltalán nem kapunk elegendő információt arról, hogy hogy állnak a vállalkozás jelenlegi pénzügyei? A könyvelő emeli a saját tarifáját, de nem áll mögötte pozitív változás a munkáját tekintve? Ön szeretné kiterjeszteni a vállalkozást, de nem tud önnel a megfelelő tempóban haladni? Megbízik ön egyáltalán a könyvelőjében maximálisan? Egyre többet adózik, de könyvelője nem segíti az adóoptimalizálásban?

Ha ilyen kérdések felvetődnek önben, akkor itt már kijelenthetjük, hogy előbb utóbb, de ‘kenyértörésre’ fog sor kerülni.

Mikor van a megfelelő időpont a cserére?

Mindenképpen az év végét célszerű választani, hiszen az adott év adatait ezzel lezárhatjuk, és az új könyvelő már csak az új év adataival foglalkozhat, és nem az előző cég adataival kell, hogy még foglalatoskodjon. Természetesen ha szükséges, akkor év közben is meg lehet ejteni a váltást. Optimális ilyenkor is törekedni, hogy félévi záráskor, negyedéves záráskor vagy esetleg havi záráskor történjen meg a cserélődés. Ha azonban elkerülhetetlen az azonnali váltás, akkor természetesen rögtön váltani kell.

Nagyon fontos, hogy a könyvelési anyagok átvétele/átadása maradéktalanul és hibátlanul végbe mehessen, ehhez mind a két fél együttműködésére szükség van. Ha ez nem sikerülne valamilyen okból kifolyólag, akkor célszerű felkérni az új könyvelőt, hogy visszamenőleg készítse el az adott év könyvelését, ha van rá mód. Ilyen esetekben nem önt, hanem az új könyvelőjét terheli a felelősség egy esetleges hibáért.

A könyvelő váltás hogyan jöhet létre?

Új könyvelőjével készítse el, és rögzítsék teljeskörűen és részletesen a megbízási szerződést. Személyes találkozásukkor bátran mondja el, hogy mi volt a problémája előző könyvelőjével, ezzel is elkerülve, hogy ugyanabba a hibába essenek az új partnerrel. Ha kész az új szerződés, tájékoztassa régi könyvelőjét a váltásról, és időzítse úgy a felmondást, hogy a leendő könyvelővel a lezárt időszak után azonnal megkezdhesse az együttműködést. A megbízási szerződésben rögítettek alapján mondja fel a szerződést rendes vagy azonnali hatállyal (ez általában 1-3 hónap).
Természetesen a legjobb a közös megegyezéssel történő szakítás. Egy személyes találkozó alkalmával tisztázzák, hogy mettől meddig terjed az új és a régi könyvelő felelőssége, és itt történjen meg az összes irat átadása is. Csakúgy mint: jegyzőkönyv az átadás/átvételről, főkönyvi kivonat, főkönyvi leltár, beszámolók, adófolyószámla kivonatok, szigorú számadású nyomtatványok átvétele (számlák, pénztári bizonylatok, nyugták, szállítólevelek) és egy leírás az éppen folyamatban lévő ügyekről. Ha megtörtént a búcsú a régi könyvelőnktől ne felejtsük el megvátoztatni a régi belépési adatokat, jelszókat rendszereinkhez, és az újakat megadni az új könyvelőnknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.