Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2012. Május 04. 14:15, péntek | Kék hírek
Forrás: STOP / MTI

Miért mentek rossz címre a tűzoltók? Halálos lakástüzet vizsgáltak ki

Miért mentek rossz címre a tűzoltók? Halálos lakástüzet vizsgáltak ki

A fegyelmi vizsgálat megállapítása szerint sem a pomázi tűzoltóság ügyeletes tisztje, sem a szolgálatparancsnok sem felelős azért...

Hogy a márciusi pomázi lakástűzben meghalt egy nő és az oltás során megsérült egy tűzoltó - közölte az önkormányzati tűzoltóság parancsnoka csütörtökön, hozzátéve, a haláleset az új riasztási rendszer következménye.

A Pest megyei település Lóczy Lajos utca 5. szám alatti családi házában március 6-án délután keletkezett tűz. A baleset következtében egy 82 éves nő meghalt, 83 éves férje és 58 éves fia pedig füstmérgezést szenvedett, az oltás során megsérült egy tűzoltó, őt égési sérülésekkel vitték az orvosi ügyeletre.

A tűzoltók először rossz címre vonultak, mert a riasztáskor kiadott helyszínt nem találták.

A tűzesetről a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálati jelentést készített; a felettes szerv azt állapította meg, hogy a pomázi ügyeletes a riasztás során nem tartotta be a szakmai szabályokat, ezért vonultak először rossz címre. A tűzoltó pedig azért sérült meg, mert nem rendeltetésszerűen használta a védőeszközét, amelyért a helyszíni szolgálatparancsnok is felelős, ezért a megyei igazgató fegyelmi eljárás lefolytatására kötelezte a pomázi tűzoltóparancsnokot.

Leidinger István, a pomázi önkormányzati tűzoltóság parancsnoka a fegyelmi vizsgálat összegző eredményét csütörtökön eljuttatta az MTI-hez, amely másodpercre pontosan részletezi az elő segélykérő hívástól a tűzoltás megkezdéséig eltelt több mint negyedórát.

E szerint a tűzjelzés - az országos katasztrófavédelmi főigazgató által január 26-tól megváltoztatott riasztási rendszer alapján - a 105-ös telefonszámon elsőként a megyei katasztrófavédelemhez futott be, majd azt továbbították a szentendrei tűzoltóság híradóügyeletére, de a kárhelyszín utcanevének továbbítása már ekkor nem volt pontos.

Szentendre riasztotta a pomázi tűzoltókat, de a pomázi ügyletes a rádióforgalmazásban az utcanévből tisztán csak a Lajost értette, a Kossuth Lajos utca 3. címre töltötte ki a káreset-felvételi lapot, és közben a saját riasztási rendszerét használva, riasztotta a pomázi önkéntes tűzoltókat, és közben megpróbálta pontosítani a címet. A jelentés szerint a pomázi gépjárműfecskendők még a laktanyában voltak, amikor a szentendrei tűzoltók megerősítették: a Vróczy út 3. a tűzeset pontos címe.

A pomázi 1-es gépjárműfecskendő 6 önkéntes tűzoltóval a Kossuth Lajos utca 3-ba vonult. Mivel tüzet nem találtak, címpontosítást kértek, majd tovább vonultak a pontosított Vróczy utca 3. címre, ahová a szentendrei ügyelet riasztása lapján a rendőrök és az ELMÜ szakemberei is felvonultak.

A tűzeset valós, Lóczy utcai címét végül egy a helyszínen tartózkodó szabadnapos szentendrei tűzoltó jelentette telefonon a szentendrei tűzoltóságnak, és megerősítette, hogy még mindig van bent egy ember az égő házban.

Az egységek, a fővároból is riasztott tűzoltókkal együtt csak ekkor indultak a jó címre, majd kezdték meg a tűz oltását.

A fegyelmi vizsgálat megállapította: "a pomázi híradó-ügyeletes a körülményekhez képest a lehető legrövidebb időn belül próbálta a pontos címet megtudni, közben a riasztást elvégezni, a beérkező telefonhívásokat fogadni", és az információt nem ő értette félre.

Az oltás során megsérült tűzoltó ügyében megállapították: a tűzoltó teljes védőfelszerelést viselt, csakúgy mint a rajparancsnoka. A forrázásos sérülését a légzőkészülék maszkjának szélén szerezte, amelyet okozhatott a visszacsapódó vízgőz, vagy az izzadság is. "A szolgálatparancsnok a káresetnél irányítói feladatokat nem végzett, így a sérüléssel kapcsolatban felelőssége nem állapítható meg" - olvasható a jelentésben.

A pomázi tűzoltóparancsnok által lefolytatott fegyelmi vizsgálat megállapítása szerint ha a riasztás közvetlenül hozzájuk fut be, akkor az indulástól számított 3 percen belül a helyszínen lettek volna, így életmentésre még lett volna esély.

A riasztási rendszer átalakításával kapcsolatban a bizottság megállapította: a jelzések minél több ügyeleten keresztül jutnak el a beavatkozó tűzoltóságokhoz, annál nagyobb a valószínűsége az információk torzulásának, elvesztésének, és ezért nem az ügyeleteket ellátók, hanem az új riasztási rendszer okolható, amely véleményük szerint nem a lakosság védelmét szolgálja.

"Mivel bizonyítható, hogy az intézkedés óta hasonló pontatlan és késedelmes jelzések folyamatosan előfordulnak, így a fegyelmi bizottság azt javasolja, az új riasztási rendszer hibáiról tájékoztassák az alapvető jogok biztosát, valamint a környező települések önkormányzatait.

A megyei igazgatóság korábban azt állapította meg: nem hozható semmilyen összefüggésbe a lakástűzben elhunyt 82 éves asszony halála a bevetés-irányítási rendszer átalakításával, vagy a tűzoltói beavatkozással.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:39, szerda | Kék hírek

A NAV csaknem 3000 hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.

2024. Június 07. 07:16, péntek | Kék hírek

Hármas gyilkosság történt Szerbiában

Hármas gyilkosság történt csütörtökön a kelet-szerbiai Knjazevacon, ahol egy 22 éves férfi meggyilkolta az apját, a nagyanyját és a nagyapját - közölte Ivica Dacic belügyminiszter.

2024. Június 06. 09:24, csütörtök | Kék hírek

Büntetőeljárás indult a vízbe fulladt 5 éves kisfiú ügyében

A rendőrség közigazgatási és büntetőeljárást is indított a szerdán délelőtt Hajdúszováton megfulladt 5 éves kisfiú halálesete pontos körülményeinek tisztázásáért

2024. Június 04. 14:05, kedd | Kék hírek

Bűnügyi felügyelet alá helyezték Gyárfás Tamást

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva elrendelte Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott bűnügyi felügyeletét a Fenyő János médiavállalkozó megöletése miatt indult ügyben kedden.