Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Február 03. 20:53, péntek | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző Tornyai János Múzeum és Közművelődési K

Mi a monotípia?

Mi a monotípia?

Szombaton megtudhatja, sőt kipróbálhatja a Tornyai János Múzeumban

A 17. század óta alkalmazott monotípia a festészet és a grafika határmezsgyéjén lévő, egyedi nyomatkészítési technika. Lényege, hogy egy lemezre festékréteget lenyomatunk és azon különböző módon jelenítjük meg ábráinkat. A Tornyai János Múzeum szombati matinéján Kondor Béla ihletésére vethetik bele magukat a gyerekek és szüleik a monotípia-készítés rejtelmeibe. Gyülekező február 4-én 9:30-kor a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény előterében.

A monotípia-készítő eljárások közül az alábbi módon készíthetnek nyomatokat az érdeklődők szombaton a múzeumban: egy sima felületű lemezre gumihengerrel vagy ecsettel egyenletes, egy vagy többszínű festékréteget viszünk fel. Erre egy vagy két lapot fektetünk, melyre különböző rajzeszközzel alkotunk, így a festékes lemezről a színek átkerülnek a ráfektetett lapra. Ezzel létrejön a rajzról egy egyszeri nyomat. Ha a lemezt ismételten lenyomtatjuk, akkor a nyomat negatív képét kapjuk meg. Így egy „rajzmozdulattal” két alkotást is készíthetünk.
.
Kondor Béla (1936-1972), a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő hatású alkotójának gyűjteményes kiállításán számos monotípia is érzékelteti Kondor egyedi stílusát. Amíg a gyerekek alkotnak – a múzeum munkatársai a vállalkozó kedvű felnőttekre is számítanak ‑, addig a szülőknek dr. Cserjés Katalin egyetemi adjunktus, tart gondolatébresztő vezetést a Jelet hagyni tárlat művei között. A résztvevők egy-egy hatásos és megragadó képről, többek között Ikarosz bukásáról, Szent Margit legendájáról vagy a Pléh Krisztusról is elbeszélgethetnek az ArtPagony Művészettörténeti Önképző Kör vezetőjével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.