Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Július 23. 11:54, csütörtök | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

„Megvédtük Európát. Szóljon a harang.”

„Megvédtük Európát. Szóljon a harang.”

A nándorfehérvári diadal emléknapján ünnepséget tartottak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Az 1456. július 22-én kivívott győzelmet egész Európa megkönnyebbüléssel fogadta és hálaadásként a pápa az Imbulla korrekciójában rendelte el a déli harangozást.

A pápai bulla és a nándorfehérvári győzelem híre az európai nagyvárosokba szinte egy időben érkezett meg, így az imádkozásra való felhívás és a győzelem híre mindörökre összefonódott. Július 22-ét 2011-ben nyilvánította az Országgyűlés nemzeti emléknappá, és a Zrínyi Miklós Laktanya előtt 1991-ben felállított emlékharang méltó helyszínt biztosít a helyőrség és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közös megemlékezéséhez.

Az ünnepség elején Rakonczai Kitti a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulója Cseh Ildikó: Nándorfehérvár című versét szavalta.

Ezt követően Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város képviseletében Benkő Zsolt képviselő emlékezett meg őseink 559 évvel ezelőtti bátorságáról, áldozatkészségéről, haza iránti elkötelezettségéről. Beszédének végén a képviselő hozzátette: „Ez a mai megemlékezés méltó arra, hogy fejet hajtsunk az akkori hősök emléke előtt és megemlékezzünk ezen a dicső napon az ő hőstetteikről.”

Dr. Alácsi Ervin százados, katolikus tábori lelkész Kapisztrán Szent Jánosról, a tábori lelkészek védőszentjéről beszélt, akinek életét mindenkinek követendő példaként írt le, mert „Európát és annak keresztény értékeit védjük, bárhová is állít bennünket a parancs, a vezénylés és a szolgálat hűséges ellátása.”

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város képviseletében Benkő Zsolt és Cseri Tamás képviselő helyezett el koszorút a haranglábnál. Az alakulat részéről Drót László ezredes, paranokhelyettes tisztelgett a hősök emléke előtt.

Az ünnepséget a déli harangszó zárta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.