Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Szeptember 07. 14:00, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Megvan kik kapján az Oscar-életműdíjat

Megvan kik kapján az Oscar-életműdíjat

Donald Sutherland színész, Agnés Varda belga-francia filmrendező, Charles Burnett író-rendező és Owen Roizman operatőr kap idén életművéért járó tiszteletbeli Oscar-díjat az amerikai filmakadémiától.

A filmakadémia szerdán jelentette be, hogy a négy díjazott a Kormányzók Bálján, novemberben veheti majd át az elismerést.

John Bailey, a filmakadémia elnöke elmondta: nagyon örül, hogy ez a négy különböző filmes szakmából kikerülő, különböző típusú, a nemzetközi, független és mainstream filmeket készítő nagyszerű művész kapja a díjat, mert a filmakadémia célja, hogy a film különböző kiválóságait jutalmazza.

A filmakadémia kormányzói testülete kedden este döntött a díjazottakról, akik közül korábban senki sem nyerte el az Oscar-díjat - fűzte hozzá Bailey.

Burnett afroamerikai független filmes 1977 óta írja, rendezi és vágja filmjeit, emellett a produceri feladatokat is ellátja. Első játékfilmje, a Killer of Sheep volt, a nyolcvanas években forgatta My Brother's Wedding, 1990-ben pedig To Sleep with Anger című drámáját.

Roizman már öt Oscar-jelölést kapott olyan filmjeiért, mint A francia kapcsolat, Az ördögűző és a Hálózat. 2002 és 2011 között a filmakadémia operatőri tagozatának kormányzója volt.

A 89 esztendős Varda már több mint hat évtizede készíti kísérleti rövidfilmjeit, dokumentumfilmjeit és játékfilmjeit, 1956-ban írta és rendezte első alkotását, és idén is új filmmel jelentkezett.

"1955-ben forgatta az első valódi francia újhullámos moziját", a Párbeszédet - mesélte róla Bailey hozzátéve, hogy csak az utóbbi évtizedben került valóban a helyére a nemzetközi filmvilág ünnepelt művészei között, és "értették meg az emberek, hogy milyen nagy hatású filmes alkotó volt és maradt a mai napig".

Fontos munkái között tartják számon a Cléo 5-től 7-ig, a Sem fedél, sem törvény vagy a Kukázók című alkotásait.

A kanadai származású 82 éves Donald Sutherland fél évszázadra visszanyúló pályafutása alatt több mint 140 filmben szerepelt, köztük a M.A.S.H., A piszkos tizenkettő, az Átlagemberek és Az éhezők viadala című produkciókban.

A zártkörű, televízió által nem közvetített Kormányzók Bálját november 11-én tartják meg a Ray Dolby Bálteremben, a Dolby Színházban, ahol 2018. március 4-én a 90. Oscar-díjátadó gálát is rendezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.