Városlista
2021. április 11, vasárnap - Zsolt, Leó

Hírek

2015. December 03. 14:14, csütörtök | Helyi
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

Megújuló energiaforrások alkalmazása a Gyarmati Dezső Sportuszodában

Megújuló energiaforrások alkalmazása a Gyarmati Dezső Sportuszodában

A Gyarmati Dezső Sportuszoda energetikai korszerűsítése megvalósult.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Városa 2015-ben sikeresen nyújtotta be a KEOP-4.10.0/U/15-2015-0016 azonosítószámú „Gyarmati Dezső Sportuszoda technológiai hő- és villamos energia igényének kielégítése megújuló energiaforrások alkalmazásával” című pályázatát. E projekt keretében a Gyarmati Dezső Sportuszoda energetikai korszerűsítése valósult meg megújuló energiaforrások bevonásával. A beruházás tényleges bekerülési költsége bruttó 190,21 millió forint, melyhez Önkormányzatunk 152,17 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesült, 80%-os támogatási intenzitás mellett.

A projekt célja a jelenlegi energiaigény csökkentése és az energiatakarékosság növelése megújuló energiák hasznosításának segítségével, így csökkentve a károsanyag-kibocsájtást. A fejlesztés során napelemes rendszer telepítése és hőszivattyúk elhelyezése történt meg.

Az uszoda évente jelentős mennyiségű energiát használ el. A beruházással költséghatékonyabbá válik az üzemeltetés. A termálhő hasznosításra alapuló technológiai és egyéb hőigények kielégítése korszerű és energiahatékony. Az elfolyó termálvíz hőmérséklete alkalmas víz-víz hőszivattyú telepítésére, amellyel jó hatásfokkal energetikailag ideálisan lehet az igényeket magasabb hőmérsékletű vízzel ellátni. Az energiahatékonyság további növelése érdekében a fedett uszoda tetejére napelem mező került.

Várható eredmények: A projekt eredményeként évi 2715 GJ-al nő a megújuló energia hasznosítása, melynek eredményeképpen jelenlegi energiaárakkal számolva, évi 161 t CO2-ot és 8,7 MFt energiaköltséget takarítunk meg. A projekt az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A beruházás decemberben fejeződik be.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 09. 11:41, péntek | Helyi

Az áprilisi menetrendmódosítással új dunántúli összeköttetések és a hazai turizmus fellendülését segítő újdonságok is érkeznek

A tavaly decemberben hatályba lépő menetrend számos fejlesztést hozott mintegy harminc vasútvonalon.

2021. Április 07. 12:07, szerda | Helyi

A MÁV intézkedései a Francia úton felgyülemlett illegális hulladék felszámolására

A MÁV területeit érintő illegális szemétlerakás szempontjából a Budapest XIV. kerület Francia út országosan az egyik legfertőzöttebb helyszín.

2021. Április 07. 12:03, szerda | Helyi

A klímaváltozás zöld ügyből üzleti rizikóvá vált

Ma már nem kérdés a világ vezető vállalatai számára, hogy a klímakatasztrófa elkerülése az egyik legfontosabb cél, mivel egyszerre veszélyezteti az ökoszisztémát és a jelenlegi gazdasági, társadalmi stabilitást.

2021. Április 07. 11:54, szerda | Helyi

2,5 millió beoltott, az újraindítás első lépései

Magyarország változatlanul az európai élmezőnyben van a beoltottság terén.