Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 28. 10:41, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Megújul a kenderesi állomásépület

Megújul a kenderesi állomásépület

Idén felújítja a kenderesi állomásépületet és környezetét a MÁV. A műemléki védelem alatt álló vasútállomás helyreállítását nemrégiben kezdték el, és várhatóan ősz végén fejezik be.

Jelenleg a belső bontási munkák, tartószerkezeti feltárások, festő-restaurátori feltárások, egyeztetések folynak. Az aprólékos, mindenre kiterjedő munkát januárban kezdték el, a teljes rekonstrukcióval várhatóan ősz végére végeznek.

Kenderes vasútállomás felvételi épületének és környezetének felújítása közel 480 millió forintba kerül, amelyhez 404 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapott a vasúttársaság az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

A munkák során a 113 négyzetméter tetőzet új kerámia cserépfedést kap, felújítják a teljes homlokzatot, kicserélik az összes nyílászárót. A mai kornak megfelelő épületgépészet és villamosság beépítése mellett a belső műemléki restaurálásra is odafigyelnek. Esőbeállót, fedett B+R-t létesítenek térbútorokkal, a bekötőutat, a parkolót és az épület közvetlen környezetének burkolatát is megújítják. Korszerűsítik a térvilágítást, friss növényzetet telepítenek és térfigyelő kamerákat helyeznek el az utasforgalmi területeken.

A míves formájú épület neobarokk külsejét a közeli Horthy-kastélynak köszönheti, a kormányzó gyakran vasúton érkezett kenderesi kastélyába. Az 1931-ben átépített és kormányzói váróval bővített állomást a vasúttársaság az Örökségvédelmi Hatóság bevonásával állítja most helyre.

A MÁV az ország más részein is utasai komfortérzetének javítására törekszik épületei rendbetételével. A vasúttársaság egy ötven helyszínt érintő fejlesztési csomag részeként elindította a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások felújítási projektjét, és az állomási funkciók, szolgáltatások felülvizsgálatát is elvégzi idén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.