Városlista
2019. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2019. Február 28. 10:41, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Megújul a kenderesi állomásépület

Megújul a kenderesi állomásépület

Idén felújítja a kenderesi állomásépületet és környezetét a MÁV. A műemléki védelem alatt álló vasútállomás helyreállítását nemrégiben kezdték el, és várhatóan ősz végén fejezik be.

Jelenleg a belső bontási munkák, tartószerkezeti feltárások, festő-restaurátori feltárások, egyeztetések folynak. Az aprólékos, mindenre kiterjedő munkát januárban kezdték el, a teljes rekonstrukcióval várhatóan ősz végére végeznek.

Kenderes vasútállomás felvételi épületének és környezetének felújítása közel 480 millió forintba kerül, amelyhez 404 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapott a vasúttársaság az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

A munkák során a 113 négyzetméter tetőzet új kerámia cserépfedést kap, felújítják a teljes homlokzatot, kicserélik az összes nyílászárót. A mai kornak megfelelő épületgépészet és villamosság beépítése mellett a belső műemléki restaurálásra is odafigyelnek. Esőbeállót, fedett B+R-t létesítenek térbútorokkal, a bekötőutat, a parkolót és az épület közvetlen környezetének burkolatát is megújítják. Korszerűsítik a térvilágítást, friss növényzetet telepítenek és térfigyelő kamerákat helyeznek el az utasforgalmi területeken.

A míves formájú épület neobarokk külsejét a közeli Horthy-kastélynak köszönheti, a kormányzó gyakran vasúton érkezett kenderesi kastélyába. Az 1931-ben átépített és kormányzói váróval bővített állomást a vasúttársaság az Örökségvédelmi Hatóság bevonásával állítja most helyre.

A MÁV az ország más részein is utasai komfortérzetének javítására törekszik épületei rendbetételével. A vasúttársaság egy ötven helyszínt érintő fejlesztési csomag részeként elindította a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások felújítási projektjét, és az állomási funkciók, szolgáltatások felülvizsgálatát is elvégzi idén.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 14. 11:14, péntek | Helyi

Történelem, földrajz és neveléstörténet

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban

2019. Június 14. 11:11, péntek | Helyi

Múzeumok éjszakája

2019. június 22-én, szombaton lesz a Múzeumok éjszakája.

2019. Június 13. 13:46, csütörtök | Helyi

Idén nyáron interaktív felfedezőútra viszi az iskolásokat Kajla

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére idén júniusban nagyszabású országos kampány indul, melynek célja, hogy az alsó tagozatos iskolások jobban megismerjék hazánkat.

2019. Június 13. 13:44, csütörtök | Helyi

Tizenegy illegális migráns Csanádpalotán

Egy tehergépjármű ellenőrzése során tizenegy illegális migránst találtak a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.