Városlista
2021. május 18, kedd - Erik, Alexandra

Hírek

2019. Február 28. 10:41, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Megújul a kenderesi állomásépület

Megújul a kenderesi állomásépület

Idén felújítja a kenderesi állomásépületet és környezetét a MÁV. A műemléki védelem alatt álló vasútállomás helyreállítását nemrégiben kezdték el, és várhatóan ősz végén fejezik be.

Jelenleg a belső bontási munkák, tartószerkezeti feltárások, festő-restaurátori feltárások, egyeztetések folynak. Az aprólékos, mindenre kiterjedő munkát januárban kezdték el, a teljes rekonstrukcióval várhatóan ősz végére végeznek.

Kenderes vasútállomás felvételi épületének és környezetének felújítása közel 480 millió forintba kerül, amelyhez 404 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapott a vasúttársaság az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

A munkák során a 113 négyzetméter tetőzet új kerámia cserépfedést kap, felújítják a teljes homlokzatot, kicserélik az összes nyílászárót. A mai kornak megfelelő épületgépészet és villamosság beépítése mellett a belső műemléki restaurálásra is odafigyelnek. Esőbeállót, fedett B+R-t létesítenek térbútorokkal, a bekötőutat, a parkolót és az épület közvetlen környezetének burkolatát is megújítják. Korszerűsítik a térvilágítást, friss növényzetet telepítenek és térfigyelő kamerákat helyeznek el az utasforgalmi területeken.

A míves formájú épület neobarokk külsejét a közeli Horthy-kastélynak köszönheti, a kormányzó gyakran vasúton érkezett kenderesi kastélyába. Az 1931-ben átépített és kormányzói váróval bővített állomást a vasúttársaság az Örökségvédelmi Hatóság bevonásával állítja most helyre.

A MÁV az ország más részein is utasai komfortérzetének javítására törekszik épületei rendbetételével. A vasúttársaság egy ötven helyszínt érintő fejlesztési csomag részeként elindította a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások felújítási projektjét, és az állomási funkciók, szolgáltatások felülvizsgálatát is elvégzi idén.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 18. 17:52, kedd | Helyi

Rokonok

A pásztorok életéről és kapcsolatairól nyílik fotókiállítás a Tornyai-múzeumban.

2021. Május 18. 17:45, kedd | Helyi

Retró InterCityvel a Balatonra a pünkösdi hosszú hétvégén!

Május 22-étől 24-éig, szombattól pünkösdhétfőig, a 80-as évek hangulatát bemutató retró InterCity-szerelvénnyel is lehet utazni Budapest és Keszthely között.

2021. Május 18. 12:10, kedd | Helyi

Még a szőnyeget is hamisítják

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint másfél millió forint értékű hamis szőnyeget és ruhákat találtak egy teherautóban.

2021. Május 17. 10:11, hétfő | Helyi

Hétfőtől előszezoni menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a vonatok a Balatonhoz

Egyre népszerűbb a Balaton a tavaszi és az őszi időszakban is,